Fa un parell de setmanes un aficionat als ortòpters, un tipus d’insectes, va topar-se a la carretera entre Llers i Avinyonet, a l’espai de la Garriga d’Empordà, amb un exemplar de llagosta plegamans, una espècie escassa, protegida que es caracteritza per ser molt gran i carnívora. La darrera vegada que se’n van fer pública la seva localització va ser el 2017 al cap de Creus per part de tècnics de Medi Ambient. Es creu que des del 2010 torna a habitar aquest espai natural.

L’exemplar va ser vist mentre conduïa en vehicle per la carretera de Llers. era de nit, va parar el vehicle i el va fotografiar.

Tot seguit, en Marc Puig, qui la va localitzar, va donar avís a un Grup d’Estudi dels ortòpters de Catalunya, Antaxius que s’encarreguen de posar-la als llistats.

La zona de la Garriga d’Empordà és un espai d’alt valor natural.

La llagosta forma part de la família dels saltamartins, someretes i grills. Una de les seves peculiaritats és la mida. Fa uns 12 centímetres.

És l’única llagosta carnívora que menja insectes, des de sargantanes petites, a llagostes grans, o mantis. Es tracta d’una espècie partenogenètica. Les femelles es reprodueixen sense un mascle que les fecundi.

Hàbitat a cap de Creus

El departament de Medi Ambient va informar el 2010 que havia tornat a habitar al cap de Creus on se’n van veure després de cinc anys sense cap cita a Catalunya.

El 2017 un grup de voluntaris experts en fauna i flora van aconseguir trobar un exemplar al parc natural i una setmana abans se n’havia localitzat una al Parc Natural dels Ports.