Segons informa el comunicat del Consorci Salines Bassegoda, el seu president, i alcalde de La Vajol, Joaquim Morillo, ha reclamat avui, 23 de juliol, un pla de prevenció d’incendis forestals específic per al conjunt de municipis del Consorci al llarg del corredor d’infraestructures que travessa la comarca.

Morillo veu indispensable que a un i altre costat de les carreteres i autovies nacionals, de l’alta velocitat i de la MAT es planifiqui i es destinin recursos per, a més de les infraestructures de prevenció d’incendis, mantenir les activitats agrícoles i forestals en aquelles àrees amb major potencial de ser origen i via de propagació de grans incendis forestals”. En aquest sentit, considera vital desenvolupar un pla específic de prevenció d’incendis que inclouria tots els municipis colindants amb l’eix d’infraestructures, i recorda que més de la meitat de la superfície cremada ara fa deu anys, el 2012, va afectar els pobles de Salines Bassegoda, on de les 10.283 ha. cremades en total, 5.682 ha. son dins del Consorci (55%).

Per al president del Consorci és factible fer un pla específic o bé ampliar la zona d’actuació estratègica del Princalb més enllà de l’àrea annexa d’Agullana, i estirar-la fins a l’embassament de Darnius Boadella, i cap avall fins a l’àrea urbana de Figueres. Morillo ha fet incís en què el pla estratègic ha de desenvolupar actuacions de millora de les infraestructures de prevenció d’incendis, però sobretot ha de fomentar i garantir la gestió de pastures i d’espais agrícoles i forestals estratègics de forma activa i continuada.

Des del Consorci, Morillo assegura que amb els reptes que planteja el canvi climàtic i l’afectació en les masses forestals i les activitats agrícoles i ramaderes, avui és més important que mai gestionar aquest territori tan sensible als focs i més aforestat que mai, de forma conjunta i proactiva per evitar al màxim l’expansió dels grans incendis forestals i alhora garantir i reforçar el paper del bosc i del camp en la seva prevenció. No només des de la perspectiva de l’aprofitament econòmic -forestal, agrícola i ramader- sinó també com a garant de l’equilibri natural i la biodiversitat existent”. Ha recordat també que és important per a la protecció dels espais naturals protegits al quadrant nordoest de la comarca, el més proper el de la Garriga d’Empordà, on van cremar ⅔ de la superfície inclosa al PEIN (el 63,9%, o 349,91 ha de les 547,71 ha protegides).

El president de l’entitat creu que “desenvolupar un pla més ampli a la porta d’entrada al Pirineu ens permetrà, en uns anys, baixar la situació d’alerta permanent davant del risc d’incendi que patim aquest estiu i, amb molta seguretat, els que seguiran”.

El Consorci Salines Bassegoda 

El Consorci Salines Bassegoda és una entitat pública de 17 municipis de l’Alt Empordà que treballa per la preservació i la revalorització de l’economia, el paisatge, la cultura i la natura del territori que l’integra, al nord dels grans eixos d’infraestructures de la comarca. Formen el Consorci els municipis d’Albanyà, Agullana, Avinyonet de Puigventós, Biure, Boadella i Les Escaules, Cabanelles, Cistella, Darnius, La Vajol, Lladó, Llers, Maçanet de Cabrenys, Navata, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga, Terrades i Vilanant.