La Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme ha assumit la redacció del nou POUM de Cadaqués per adaptar-lo a la desclassificació de terrenys que impedeix noves urbanitzacions en espais on l'antic planejament sí que ho permetia. "És un municipi amb un alt valor ambiental, paisatgístic, arquitectònic i social, per això excepcionalment estem elaborant el POUM", ha explicat el director general, Agustí Serra, que remarca que va ser una de les poblacions on més superfície van desclassificar amb el pla per blindar la Costa Brava de creixements desaforats. Serra recorda que el pla actual és molt antic, data del 1986, i avança que el nou reduirà "al màxim" els habitatges nous permesos.

"És un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal molt important", ha afirmat Serra que subratlla que de manera "excepcional" la mateixa direcció general n'ha assumit la redacció. Aquest dimecres l'avançament del POUM ha passat per la Comissió d'Urbanisme de Girona i és el "primer pas" perquè s'acabi convertint en una realitat.

Segons ha detallat el director general, el planejament vigent de Cadaqués és "molt antic" perquè data del 1986 i calia actualitzar-lo. A més, també s'ha d'adaptar al Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles de la Costa Brava, que és l'eina que va impulsar el Govern per desclassificar terrenys on els planejaments encara preveien creixements als municipis del litoral. "Cadaqués va ser un dels municipis amb major impacte i on es van desclassificar cinc sectors. El que fem ara, és adequar el POUM a aquesta realitat", ha afegit.

De moment és un avançament sense xifres concretes però Agustí Serra ha anunciat que el nou POUM pivotarà al voltant de preservar els valors naturals, paisatgístics i arquitectònics reduint "al màxim" el nombre d'habitatges que s'hi puguin construir de cara al futur. "A vegades la ciutadania no és prou conscient del nombre de gran sols que encara són verges i on els plans que hi havien donaven legitimitat per construir-hi", ha subratllat el director general que remarca que "això és el que passava a Cadaqués" i per això han posat fil a l'agulla per reduir-ho.