Els usuaris de l'AVE de Figueres i Girona demanen a Renfe que recuperi les freqüències de trens cap a Barcelona que hi havia abans de la pandèmia per "tenir una vida digna". Recorden que si el mes de gener del 2020 hi havia quinze freqüències diàries, ara s'han quedat amb deu i això fa que molts optin per anar a treballar amb el vehicle privat. Aquest dilluns una plataforma de viatgers s'ha reunit amb el senador d'ERC per Girona, Jordi Martí, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i la regidora de l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany per debatre la situació. Arran de la trobada, els republicans han anunciat que demanaran una reunió amb Renfe per intentar resoldre la situació.

El gener del 2020 hi havia quinze trens d'alta velocitat al dia que connectaven Figueres i Girona amb Barcelona. Dos anys i mig després, aquesta freqüència s'ha reduït a deu combois. Arran de la pandèmia, l'operadora Renfe va reduir el nombre de trens. L'aixecament dels confinaments i restriccions sanitàries, però, no han portat de sota del bracet la recuperació dels trens que hi havia abans de la pandèmia.

Això ha portat a molts usuaris que diàriament agafaven el tren per anar a treballar en apostar per alternatives com ara el vehicle privat. Una situació que comporta més pressió de trànsit per la capital catalana, l'AP-7 i també les ciutats de Girona i Figueres en les hores punta. Els usuaris demanen recuperar les freqüències que hi havia el gener del 2020 per tenir "una vida digna" fora de Barcelona, tot i tenir una feina a la capital catalana.

Un dels membres de la plataforma que tenen els viatgers de l'AVE, en Guifré, ha demanat que Renfe garanteixi un servei amb les mateixes condicions que la connexió entre Barcelona i Madrid, però amb trens entre la capital catalana i les dues ciutats gironines connectades a l'alta velocitat. Aquest servei en condicions permetria a molts treballadors utilitzar el transport públic per anar a la feina amb l'estalvi de temps que comporta agafar un AVE respecte a fer-ho en cotxe i també en un moment amb el preus del carburants pels núvols.

Dos nínxols de mercat

Per altra banda, creuen que Renfe hauria de millorar els serveis en dos moments clau. El primer d'ells és durant el matí, ja que l'últim AVE que surt en direcció a Barcelona arrenca des de Figueres a les 9.26 i no n'hi ha més fins poc abans de les quatre de la tarda.

L'altre forat que els agradaria resoldre és a la tarda, on només hi ha un "tren fantasma" operat per la companyia francesa SNCF i fins a dos quarts de set de la tarda no surt un Avant de Sants. Els trens fantasma són combois d'alta velocitat que donen prioritat als viatgers de llarga distància abans que els usuaris que fan viatges curts com de Figueres i Girona a Barcelona o viceversa.

Guifré també ha reclamat a l'operadora que posi un tren al vespre que permeti conciliar la vida familiar a aquells treballadors que acaben més tard. Els viatges habituals d'aquest servei apunten que caldria un tren que sortís de Barcelona sobre dos quarts de nou del vespre i facilitar així el retorn a casa per part de la gent que acaba cap a les vuit de treballar.

Incompliments de Renfe

Els usuaris han traslladat aquestes demandes en una reunió aquest dilluns al matí amb diversos càrrecs públics d'Esquerra Republicana. En la trobada hi havia el senador per Girona Jordi Martí, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i de forma telemàtica s'hi ha connectat la regidora a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany.

En aquesta reunió, Martí ha denunciat que Renfe està incomplint les promeses de restitució dels serveis de la línia entre Figueres i Barcelona perquè la companyia havia anunciat que recuperaria les freqüències abans del mes de juny. Ara, l'operadora s'ha excusat per la falta de maquinistes però per Jordi Martí es tracta d'"excuses de mal pagador".

Equitat territorial

Davant d'això el vicealcalde de Girona i l'alcaldessa de Figueres apunten a Renfe de no treballar per complir els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, en què el foment de la mobilitat sostenible i el transport públic són clau per reduir les emissions de CO2. Agnès Lladó ha lamentat que els gironins no puguin fer servir el tren per anar a treballar a Barcelona perquè "el servei no està a l'alçada". A més, l'alcaldessa apunta que aquesta manca de trens implica una major pressió de trànsit a les ciutats i també a l'AP-7, una via "saturada" sobretot arran de la liberalització dels peatges.