Els alcaldes de Morellàs les Illes, a la Catalunya del Nord, Agullana i la Vajol s'han reunit al coll de la Manerella i han tornat a reclamar que s'obrin els passos fronterers que estan tancats des del gener del 2021. Els batlles, que s'han reunit també amb el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera, temen que les conseqüències del tancament s'agreugin a l'estiu pel risc d'incendis i "la impossibilitat del pas de vehicles d'emergències i dels Bombers".

"El tancament físic d'aquestes carreteres afecta la connexió entre els municipis petits i perjudica la cohesió territorial en aquests territoris – augmentant l’efecte d’aïllament rural – i suposa un gran obstacle en la lluita contra la despoblació que intenten evitar els ajuntaments, des de fa anys", afirmen en un comunicat.

A més, denuncien que també suposa greus danys per a l'economia de les petites empreses de serveis i començ i "representa un impediment a la mobilitat laboral transfronterera".

Per tot plegat, diuen que el tancament suposa una violació del codi de fronteres Schengen i en demana la reobertura "immediata i definitiva".