Els nous trams del Pirinexus litoral permetran enllaçar Figueres i Perpinyà passant per la costa i combinant bicicleta i transport públic. L’itinerari es posarà en marxa a partir del mes de juny i constarà de 45 km pedalables. La presentació dels treballs derivats del projecte europeu BiciTransCat, «Desenvolupament de nous itineraris pedalables i enllaços multimodals transfronterers per a la promoció de la mobilitat sostenible», es va fer el passat dijous 19 de maig a la Casa de Cultura de Girona.

Aquest projecte transfronterer pretén ser un incentiu pel turisme, però també un suport a la gent del territori. El cost total ha estat aproximadament de quatre milions i mig d’euros. El projecte ha comptat amb sis socis: el Consorci de les Vies Verdes de Girona com a cap de fila, la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrani, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona.

Eduard Llorà, diputat de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, va fer saber que «volem continuar treballant en cooperació entre territoris». També va subratllar que «sí que és un incentiu pel turisme, però el màxim beneficiat ha de ser el ciutadà del territori».

D’una altra banda, tant la vicepresidenta de la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrani, Arnelle Revel, com el vicepresident del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Jean Roque, van coincidir en el fet que «aquest és un projecte de mobilitat transfronterera sostenible». A més, Revel va destacar que «tenim la voluntat d’ajudar el trànsit sostenible i per tant, de reduir l’ús d’automòbils». «La nostra participació representa 1.239.500 € i té la particularitat de poder gaudir del riu en un entorn mediambiental amb vistes al Canigó» va explicar Revel.

Per acabar, el regidor d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Figueres, Xavier Amiel, va recordar que «tinc un compromís per estimular la pedagogia i l’ús de la bicicleta». «Espero que sigui l’inici de moltes més col·laboracions transfrontereres», va concloure.

Sònia Martínez: «Aquest és un gran pas, però n’hi hauran més»

Tots els representants de cada un dels socis participants en el projecte BiciTransCat van expressar, de diferents formes, que estaven orgullosos d’aquesta col·laboració entre territoris per un projecte europeu de mobilitat sostenible.

Així ho va fer també la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, que va deixar clar que «BiciTransCat és un exemple de projecte ambiciós que es pot assolir si les institucions cooperen amb l’objectiu d’aconseguir una mobilitat sostenible». «Aquest és un gran pas, però encara n’hi hauran més en el futur» va explicar durant la seva intervenció a Girona. Sònia Martínez, que aposta per la continuïtat del projecte en el territori, va acabar dient que «falta molt per fer. Hem de continuar treballant i sobretot, hem de continuar col·laborant entre fronteres. Crec que tenim molt de potencial».