Empordà

Empordà

Figueres

El col·lectiu LGTBI de Figueres vol fer-se visible i es constitueix com a associació

L’entitat es presentarà el mes de juny i pretén oferir un punt d’informació general a la comarca

La darrera reunió es va fer divendres passat al Cercle Sport Emporda.info

El col·lectiu LGTBI es vol fer més visible amb la constitució d’una associació d’àmbit comarcal. Arran de la mort del Samuel Luiz a principis de juliol del 2021, va arribar una demanda ciutadana de persones que pertanyien al col·lectiu LGBTI+. «Volien saber què passava amb els SAILGBTI+ de l’Alt Empordà, ja que ni per part de l’Ajuntament, ni del Consell Comarcal de l’Alt Empordà els arribava cap mena de tallers, xerrades o qualsevol activitat dirigida al col·lectiu o a la visibilització d’aquest en tota la comarca» assenyala Xavier Torrent, membre del grup motor que està impulsant l’associació.

L’especialista en polítiques d’igualtat i tècnic referent del SAI (Servei d’Atenció Integral LGBTI) de l’Ajuntament de Figueres, Manuel Nuez, també explica que conjuntament amb el SAILGBTI del Consell Comarcal i l’Oficina Jove de l’Alt Empordà van organitzar una primera trobada dirigida a persones LGTBI per a promoure un espai de trobada i escolta entorn les necessitats del col·lectiu. Va ser el setembre de 2021 i a partir d’aquí s’han anat organitzant trobades mensuals per definir què volem, com ho volem i quan ho volem». No és una tasca fàcil, així que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va oferir subvencionar un acompanyament amb l’entitat Fil a l’Agulla. Aquest acompanyament es va començar el gener d’enguany i continuarà, probablement, fins al juliol.

La darrera reunió es va fer divendres passat al Cercle Sport Emporda.info

«Acompanyats per la dinamitzadora de Fil a l’Agulla i mitjançant el diàleg segur i reflexions transparents, vam arribar a la conclusió que hi havia una necessitat no només de garantir un espai segur per a les persones del col·lectiu, sinó també de crear una associació que ens permetés portar aquesta seguretat a tota la comarca» afirma Torrent. Amb el nom d’Associació LGBTI+ Alt Empordà pretenen vetllar pel col·lectiu i treballar conjuntament amb els agents territorials per garantir un espai segur, un punt d’informació general, així com diferents activitats dirigides tant a les persones LGBTI+, a les famílies d’aquestes i a qualsevol persona ciutadana interessada en la cultura i la lluita LGBTI+. «Tot i que encara podríem dir que estem en un estat embrionari, la nostra pretensió és constituir-nos el mes de juny, coincidint amb el Dia de l’Orgull. Esperem tenir-ho tot llest» remarca Torrent.

Per altra part, el col·lectiu es continua reunint un divendres al mes a les instal·lacions del Cercle Sport Figuerenc, de 7 a 9 del vespre. La pròxima trobada serà el dia 17 de juny.

Polèmica pel cartell i la festa «Gay Weekend Figueres»

La celebració de L’Orgull Gay Weekend Figueres previst pel cap de setmana del 17 i 18 de juny ha aixecat polèmica a les xarxes, tant pel cartell com per les activitats programades a la festa. Sota el lema Estima com vulguis, els organitzadors asseguraven voler donar visibilitat a la comunitat LGTBI, però membres d’aquest col·lectiu han assegurat que «es tracta d’un esdeveniment trànsfob, masclista i que oblida les identitats del col·lectiu LGBTIQA+».

Compartir l'article

stats