Alguns activistes de Desobediència Civil han proclamat aquest cap de setmana Bàscara com a "territori alliberat" de la República catalana. A partir de dues jornades independentistes, que tenen lloc aquest dissabte i diumenge, els organitzadors volen aconseguir el seu objectiu principal: "alliberar la ciutat, que queda automàticament sota control de la República Catalana".

Les accions van començar ahir dissabte 7 de maig al matí, quan els activistes van instal·lar "passos fronterers" a les entrades del municipi i van aturar els cotxes que hi passaven per donar-los un ban municipal de l'ajuntament republicà, a més d'un passaport català. Aquesta acció va acabar sent desplaçada pels Mossos d'Esquadra.

Durant tot el dia, hi va haver altres activitats com una cercavila a les nou del matí, la pintada d'un mural independentista i una formació sobre desobediència. A tres quarts de cinc de la tarda, va tenir lloc l'actuació de l'humorista Toni Albà i la cantant JBalas. D'altra banda, a la tarda i durant una hora, una de les mobilitzacions en el marc de les jornades va mantenir tallada l'N-II.

La xerrada sobre sobirania territorial la van fer els periodistes Quico Sallés i Jordi Panyella, juntament amb el fotògraf Abert Salamé. La primera jornada va acabar amb músíca, amb Els Perduts de Sant Esteve de les Roures, Ruks, Pirat's Sound Sistema i Ras i Kurt.

Per a aquest diumenge 8 de maig, els activistes han programat altres activitats, d'entre les quals la xocolatada que s'ha dut a terme aquest matí, els concursos de bitlles i botifarra, i el debat constituent, de dos quarts de dotze del migdia, abans del dinar popular. Les jornades tanquen amb una xerrada amb algunes represaliades com a protagonistes i concerts.

A banda de la participació de la gent implicada del municipi, Desobediència Civil ha fet una crida a "estendre arreu l’alliberament, a fer visible l’ocupació espanyola i francesa, organitzem-nos i recuperem la iniciativa, aixequem la bandera de la revolta popular".

Pintades contra els murals independentistes

Aquest matí, i després de la pintada del mural independentista d'ahir al matí, Desobediència Civil ha denunciat, a través de les xarxes socials, "atacs feixistes" a sobre dels seus murals. Per aquest motiu, s'ha convocat una manifestació de rebuig contra aquests actes per aquest migdia a les 13 h, a la plaça de l'Ajuntament del municipi.