L'Ajuntament de Roses projecta els primers quatre aparcaments regulats al Parc Natural del Cap de Creus, que tindran capacitat per a 122 cotxes i 84 motos a les cales Murtra, Rostella, Calitjàs i cap Norfeu/Canadell. La iniciativa forma part del Pla de Mobilitat del Parc, que contempla un total d'11 punts d'estacionament amb capacitat màxima que permetran comptabilitzar quan les places estiguin plenes i tancar els accessos de forma automatitzada però que, de moment, no té calendari. El projecte ha de passar diversos tràmits i, tot i que l'Ajuntament contempla fer-lo per fases, aquest estiu s'haurà de mantenir el sistema de control d'accés horari que es va instal·lar l'any passat a Punta Falconera.

Roses ha presentat aquest dimecres els primers projectes d'aparcaments regulats a les cales Murtra, Rostella, Calitjàs i Canadell. Els quatre primers dels onze punts previstos on l'Ajuntament –de la mà del Parc Natural del Cap de Creus- vol delimitar l'estacionament per evitar que els vehicles s'aparquin "on puguin" i s'evitin els col·lapses que es van viure l'estiu del 2020.

Els projectes executius d'aquests aparcaments preveuen una capacitat per a 122 cotxes i 84 motos i alguns ja tenen el vistiplau dels seus propietaris. La idea, segons ha explicat l'alcalde Joan Plana, és que els estacionaments estiguin dimensionats al volum de gent que pot "suportar" la cala i oferir una "experiència" més agradable al visitant.

Aquestes places d'aparcament es dissenyaran sempre a la banda de la muntanya per evitar que durant el trajecte es vegin vehicles arran de mar i amb un sistema el màxim d'integrat possible al paisatge d'aquest espai protegit. A més, aniran directament vinculades a un sistema de control intel·ligent que, tal i com passa en els aparcaments soterrats, controlarà quan els punts estiguin a la seva capacitat màxima i, ja sigui a través d'una barrera o un semàfor, es tancarà l'accés al parc. A partir d'aleshores, només hi podran accedir els vehicles autoritzats o que es dirigeixin a algun dels establiments que hi ha a la zona.

Plana també ha dit que encara han de definir si a banda d'aquest sistema es plantejaran la possibilitat d'afegir-hi el transport públic, com es fa per exemple a Menorca. "No hi ha res tancat i, de fet, és possible però també hem de tenir present la cura de l'impacte i l'experiència de la gent que ens visita", remarca. En aquest sentit, diu que també caldrà obrir el debat sobre si cal cobrar per entrar al Parc o estacionar-hi un cop estigui en funcionament tot el pla.

Sigui com sigui, aquest estiu –encara no s'ha concretat si es farà a partir del mes de juliol o s'avançarà- es mantindrà el sistema de control d'accés que es va implantar l'any passat a Punta Falconera. Plana ha remarcat que els tràmits per fer realitat el projecte en el seu conjunt s'han començat però que el camí serà "llarg" i que ara s'està treballant en la reforma del planejament per permetre aquests espais i que el següent pas seran les expropiacions dels terrenys.

"Un cop això estigui, s'hauran de fer les obres". Plana ha explicat que l'horitzó "màxim" és el 2024 perquè el pla es finançarà amb fons europeus Next Generation però que esperen tenir algun dels punts habilitats d'estiu que ve.

El cost d'aquests quatre primers aparcaments està pressupostat en uns 727.000 euros. A aquests espais s'hi incorporaran progressivament els aparcaments de la resta de punts inclosos al Pla de Mobilitat: el camí de Ronda, Punta Falconera, Mirador de Falconera i les cales Montjoi, Pelosa i Jóncols.

Un entorn "més segur"

L'alcalde ha remarcat que amb aquest pla s'aconseguirà tenir un parc més "segur" i permetrà preservar "aquest tresor". Per la seva banda, el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, ha remarcat que aquesta zona es troba en un entorn protegit i que cal continuar implementant mesures per aconseguir la "fita" d'un "turisme més sostenible".