Empordà

Empordà

Del «toco-motxo» als ciberdelictes, 25 anys de Mossos d'Esquadra a Figueres

La història de la Policia de la Generalitat a l’Alt Empordà va començar l’1 de maig del 1997, «amb molta il·lusió i energia», com diu l'inspector cap Alfons Sánchez

La celebració del Dia de les Esquadres a Lladó ha estat marcada per la commemoració del 25è aniversari dels Mossos MOSSOS D'ESQUADRA

El nazareno, l’estampita o el toco-motxo són un tipus d’estafes que fa un quart de segle portaven de corcoll totes les policies. L’inspector cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Figueres Alfons Sánchez recorda que els delinqüents que dominaven aquestes modalitats buscaven donar una bona presència i tenien una retòrica tan convincent que enredaven les seves víctimes amb moltíssima destresa. El record d’aquelles estafes ha fet pensar a Alfons Sánchez com han canviat les coses des que el 1997 es va inaugurar la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Figueres. «Ara, l’estafador no ha de donar la cara ni tampoc necessita una habilitat en la seva oratòria, s’amaga darrere d’una pantalla i accedeix de forma silenciosa als diners de les seves víctimes», reconeix el cap de l’ABP en el moment de fer balanç a aquests 25 anys de recorregut.

Al centre, Xavier Pomés, en l’obertura de la seu de Figueres | MOSSOS D’ESQUADRA

La història dels Mossos d’Esquadra a l’Alt Empordà va començar l’1 de maig del 1997, «amb molta il·lusió i energia, en un desplegament trepidant, amb poc coneixement del territori i de les problemàtiques delictives del moment», explica Alfons Sánchez.

La primera pedra de la seu policial de Figueres la va posar l’aleshores president de la Generalitat Jordi Pujol, quan Joan Armangué era alcalde de la capital altempordanesa. Més endavant, en la festa inaugural, es van viure moments molt especials, amb nombroses autoritats i comandaments celebrant una fita històrica, amb el conseller d’Interior d’aquell període legislatiu, Xavier Pomés, al capdavant del projecte policial català.

Jordi Pujol va posar la primera pedra de la comissaria | MOSSOS D’ESQUADRA

En l'acte del Dia de les Esquadres 2022, que s'ha celebrat al Sindicat de Lladó amb l’aforament complet, l’inspector cap fa un discurs en què ressegueix el camí que els ha portat des d’aquells dies fins avui i reflexiona: «Després de 25 anys, la nostra constant ha estat l’adaptació al canvi i la perseverança. Ja no som aquells joves, ni tampoc les problemàtiques actuals són les mateixes».

En aquest sentit, destaca, per exemple, que s’ha passat de protegir determinades autoritats de l’amenaça del grup terrorista ETA a protegir grans superfícies comercials, espais de passatgers o celebracions multitudinàries d’una amenaça «més devastadora» com és l’integrisme islàmic.

«Ja és molt habitual i forma part del nostre dia a dia creuar-nos amb agents dotats d’armilles antibales i subfusells per aquests espais, i, malauradament, es mantindrà mentre duri l’amenaça», comenta el cap de l’Àrea Bàsica Policial de Figueres, que aprofita l’efemèride per aplaudir un fet ben present, que el Departament d’Interior de la Generalitat hagi anunciat el sostre pactat de 22.000 efectius i noves convocatòries de reclutament que permetran «muscular el desplegament del cos i ampliar-lo en nous àmbits o especialitats, com la Policia Marítima, la Unitat de Drons o les unitats centrals contra el cibercrim».

El Dia de les Esquadres de l’ABP de Figueres s’ha celebrat el 20 d’abril a Lladó i s’ha fet un reconeixement a agents i particulars que han fet actuacions meritòries MOSSOS D'ESQUADRA

El present dels Mossos d’Esquadra a l’Alt Empordà inclou altres novetats destacades, que es podran veure materialitzades ben aviat, com la posada en funcionament d’aquí a un any i mig de la nova seu policial a la Jonquera i l’increment de la plantilla assignada a l’oficina de denúncies de Portbou. «D’altra banda, ens trobem a les portes d’un salt tecnològic també necessari, per continuar avançant en la prevenció i resolució dels delictes. Es tracta del projecte Electra, que amb la implicació de diferents municipis ens permet disposar de càmeres captadores de plaques de matrícules en els accessos d’alguns termes municipals, connectades a les nostres bases de dades policials», es felicita Alfons Sánchez davant del públic que omple el Sindicat de Lladó.

El públic que ha assistit a la celebració del Dia de les Esquadres a Lladó MOSSOS D'ESQUADRA

Ell mateix reconeix que els quaranta-set municipis que cobreix l’Àrea Bàsica Policial de Figueres equival a una «demarcació extensa i complexa, amb una riquesa, idiosincràsia i realitat demogràfica que comporta l’aparició de tipologies delictives i problemàtiques socials que posen a prova constantment tots els serveis públics existents».

L’inspector cap no s’està de recordar, com ja ho ha fet en altres ocasions, que hi ha realitats de l’activitat policial que topen amb l’actual funcionament de la justícia: «Haurem de perseverar amb les problemàtiques que perduren i que són de difícil solució fins que els legisladors adaptin la normativa penal vigent, com és el cas de les ocupacions il·legals d’immobles, el frau elèctric i, especialment, el cultiu de marihuana, sense oblidar la prostitució en les carreteres».

Alfons Sánchez, inspector cap de l'Àrea Bàsica Policia de Figueres Mairena Rivas

ENTREVISTA: ALFONS SÁNCHEZ, INSPECTOR CAP DE L'ÀREA BÀSICA POLICIAL DE FIGUERES


És una destinació atractiva per als mossos d'esquadra Figueres?

Les impressions dels mossos que treballen aquí són bones, perquè és una demarcació molt dinàmica en la qual trobes de tot. També he de dir que és un dels partits judicials més complicats de Catalunya, amb la frontera, la presó i la falta d'una estabilitat a la judicatura, tot i que també he de dir que la sintonia, l'entesa i les sinèrgies amb els jutges i els fiscals ara mateix són molt bones. Hi ha molta comunicació en el dia a dia.

Destaqui un canvi significatiu del treball d'ara al de fa 25 anys?

En general hem guanyat moltíssim en eficàcia i eficiència. S'ha guanyat en efectivitat gràcies al treball del dia a dia, als nous aprenentatges i a la professionalitat del cos. Ara ho veiem tot amb molta més calma que al principi i sabem quan toca apostar al 100% per un requeriment o no. Tenim una experiència i un bagatge.

La delinqüència ha canviat?

El delinqüent d'abans era un delinqüent comú, multireincident, que actuava amb ànim de lucre per subsistir o perquè tenia addiccions. Molts d'ells eren toxicòmans enganxats a l'heroïna. Què feien? Atracaments a benzineres, botigues, empreses... a mà armada, amb una retallada. També feien estrebades. Els nostres inicis eren les persecucions d'aquests delinqüents. Era també l'època dels "butroners", exmilitars que venien de l'antiga Iugoslàvia i anàvem darrere seu com bojos. Teníem el Dispositiu Rosa per perseguir aquests lladres, que eren molt professionals, feien un butró en una empresa i s'enduien la caixa forta.

I en l'actualitat?

Doncs tot això també existeix però no amb aquell impacte que teníem abans. En canvi ara ens trobem amb la situació d'aquell senyor que està a casa seva comprant per Internet a través d'una pàgina fraudulenta. Com es poden evitar aquests delictes? A través de l'ORC, l'Oficina de Relacions amb la Comunitat, fent xerrades de prevenció a instituts, a gent gran... Les estafes per Internet s'ha accentuat des de la pandèmia. Han aparegut noves modalitats de delicte com és el phishing, en què l'estafador aconsegueix accedir a les teves dades personals i dades bancàries.

El treball policial, en aquests casos, va més enllà de l'ABP de Figueres?

Cada vegada és més freqüent que una persona des de casa seva accedeixi a pàgines d'Internet a les quals no hauria d'haver entrat, o sense precaucions. També passa que per fer alguna compra faciliti totes les seves dades sense saber si aquella pàgina serà segura. Això va cada vegada a més. I, darrere de tot això, hi ha persones que fan passar els diners que roben per paradissos fiscals. L'investigador ha de fer una traçabilitat de tot això i fins a arribar a la persona que ha fet l'estafa el camí no és fàcil.

Com es pot intervenir, doncs, des de Figueres en una denúncia per aquests delictes?

Aquí entra un element que també forma part de l'evolució d'aquests 25 anys del cos. La coordinació de Mossos d'Esquadra amb Europol, Interpol, Eurojust i fins i tot el Citco (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat). Tenim, a més, protocols interns a través dels quals estem connectats a escala internacional. Estem també al Centre de Coordinació Policial, Fronterer i Duaner del Pertús i tenim una connexió extraordinària amb Schengen, amb França i amb la resta d'Europa. Això abans no ho teníem. Costava molt coordinar-se a través de trucades i de faxs. El salt tecnològic ha estat molt bèstia en aquests anys.

Compartir l'article

stats