El nou paviment de l'aparcament de la plaça Nova s'ha fet amb un nou asfalt que reutilitza plàstics de rebuig. La plaça també incorporarà un nou enllumenat led, més eficient que l'anterior, i s'ha fet la preinstal·lació per tal que en els propers mesos també hi hagi a l'aparcament dos carregadors per a vehicles elèctrics.

Amb l'aplicació d'aquest nou asfalt, s’han reutilitzat aproximadament 1.200 quilos de plàstics de rebuig, que s’han incorporat a la mescla asfàltica. Al realitzar l’aparcament de la Plaça Nova amb aquest asfalt més sostenible, s’ha aconseguit reduir l’emisió d’uns 1.860 kg de CO2 a l’atmosfera respecte un asfalt convencional. Amb aquesta nova fòrmula, els plàstics que ja han esgotat la seva vida útil i no es podien reciclar, tenen una sortida diferent a l’abocador o a la incineració.

L'empresa banyolina AMSA ha desenvolupat aquesta solució, juntament amb l’empresa britànica MacRebur, pionera en el desenvolupament de tècniques de reutilització de plàstics de rebuig per incorporar-los, una vegada processats, com a additiu a les mescles asfàltiques. Els plàstics que s’utilitzen provenen de gestors de residus locals que els processen i netegen per aquest fi.

Lluís Agustí, Conseller Delegat de l’empresa AMSA ha remarcat que “estem convençuts que representa una millora mediambiental molt important, doncs reutilitzant plàstics de rebuig per a l’asfaltatge s’aconsegueix un triple objectiu: consumir de forma selectiva una part del plàstic destinat a l’abocador, reduir la petjada de carboni i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i reduir el consum de recursos naturals limitats en el sector de la construcció”.

Josep Costa, Gerent de l’empresa ECosta Construccions, S.L. que va proposar la iniciativa d’asfaltar la Plaça Nova amb aquest producte pioner a l'Estat, ha mostrat “l’orgull com a empresa local i ciutadà de l’Escala que l’Ajuntament tingui la sensibilitat de recolzar aquest tipus de pràctiques respectuoses amb el medi Ambient”.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament de L’Escala, Josep Bofill, ha destacat “el compromís de L’Escala en projectes encaminats cap a la sostenibilitat, com ho son el reciclatge dels plàstics de rebuig o el fet que es millori l'eficiència energètica al municipi”. Destaca també “que no ha suposat cap increment de preu respecte l’asfalt convencional que hi havia previst inicialment, tot mantenint la garantia total de l’empresa respecte a la seva execució, qualitat i durada”.

L'aparcament de la plaça Nova es va reobrir aquest cap de setmana, després de 2,5 mesos d'obres que han permès reordenar aquest espai, dotar-lo d'un espai de circulació segura per als vianants, col·locar arbrat i millorar la pavimentació. Queden encara pendents alguns aspectes, com són la col·locació de l'enllumenat definitiu i de diversos bancs, que s'han endarrerit pels problemes de subministrament de materials que hi ha en aquests moments a nivell mundial. També queda pendent la instal·lació de dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. De moment, s'ha deixat feta la preinstal·lació i es preveu disposar d'aquests punts en els propers mesos.

La millora de la plaça Nova ha comptat amb un pressupost de 215.000 euros.