El cuiner i propietari del conegut restaurant La Plaça de Lladó, Joan Vilar Adroher ha mort a l’edat de 64 anys. Va ser jugador de futbol en equips com el Figueres, el Girona o el Peralada. Al cor de Lladó va convertir en popular La Plaça amb una cuina propera amb productes de temporada que han ofert durant anys a la clientela rostits, arrossos, cigrons bullits o «una escudella extraordinària, de les millors que s’han pogut menjar mai», explica periodista gironí especialista en gastronomia i amic, Salvador Garcia-Arbós.

Joan Vilar es definia a ell mateix com «una cuinera» explica Garcia-Arbós. L’amor i coneixements de la cuina els va heretar de la seva àvia i la seva mare. A Cal Gran hi cuinaren la Maria, la seva jove, l’Anita i el fill d’aquesta, en Joan. Cal Gran tanca el 2005 i dos anys més tard en Joan Vilar obre La Plaça, al costat, a la plaça Major. Aquí se’l trobava a la cuina i a la sala, la seva dona, l’Alba Asparó.

Salvador Garcia-Arbós relata que li agradava «molt la mare de Déu del Mont i tota la cultura que l’envolta, vol dir que li interessava la cultura gastronòmica d’aquests paratges, d’horta, de caça, de temporada». De fet, el darrer lloc on va pujar, explica, va ser a la Mare de Déu del Mont acompanyat d’amics i familiars on va dinar.

Cuina de temporada

«Ell deia que a l’hivern trobava inconcebible menjar una tomata fresca, si no era confitada o de penjar, que s’havia de menjar escarola, bitxos confitats...». Amb aquesta visió va oferir escudelles, rostits, «els seus famosos torts», arrossos i tota mena de plats tradicionals que van fer popular el restaurant. A la bona cuina s’hi sumava el caràcter afable i xerraire de Joan Vilar que a banda de la passió pels fogons també en va tenir pel futbol.

Vilar va jugar al Figueres a finals dels anys 70 i també va defensar les samarretes del Banyoles, l’Olot, el Guíxols o el Lladó. L’estiu de 1982 va fitxar pel Girona, coincidint amb el descens a Preferent i va ser un dels protagonistes del retorn a Tercera. La cerimònia de comiat es va celebrar ahir a les cinc de la tarda, a la parròquia de Santa Maria de Lladó.