Roses ha licitat les obres d’adequació de les muralles i els fossos a l’entorn del Baluard de Sant Andreu, a la Ciutadella, per un import de 540.310 euros. Els treballs tenen un termini d’execució de sis mesos i permetran anar donant continuïtat i millorant les muralles.

El projecte contempla la regeneració i la millora de la muralla a l’entorn del Baluard de Sant Andreu, entre el Baluard de Sant Jaume i la Porta de Terra, a la la Ciutadella de Roses, amb l’execució d’un revestiment ceràmic equivalent a l’executat anteriorment en el Baluard de Sant Jaume.

Es preveu que es puguin recuperar els nivells dels fossos mitjançant la retirada dels sediments acumulats, la neteja de la base de la muralla enterrada i els seus dos vessants de terra i el tractament paisatgístic conseqüent. Alhora, es realitzaran els treballs arqueològics corresponents.

El darrer baluard esfondrat

Des de fa anys, l’Ajuntament de Roses promou la recuperació dels elements de la Ciutadella. El Baluard de Sant Andreu, a l’entorn del qual es portaran a terme els treballs, es va recuperar a partir de 2019. Aquest era el darrer baluard esfondrat i els treballs van tenir un cost al voltant dels 730.000 euros.

L’espai va patir una voladura per part dels exèrcits francesos l’any 1795, quan les seves estructures van quedar al descobert, i ha patit al llarg de més de 200 anys els estralls del setge del 1808, les inclemències del temps i l’espoli.

De fet, aquesta restauració ja va permetre donar continuïtat a les restauracions anteriors a les casamates adjacents, així com al recorregut dels visitants pel perímetre interior.

La Ciutadella és un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i jaciment arqueològic. El monument es pot visitar tot realitzant un itinerari per conèixer les diferents ocupacions històriques del lloc a través de les restes conservades, del s. IV aC, data de la fundació de la colònia grega de Rhode, fins al segle XX.