L'Estat, Generalitat i la Diputació de Girona s'han emplaçat a millorar tots els accessos actuals de l'AP-7 per la congestió de trànsit que es registra des que es van alliberar els peatges. Les administracions es plantegen aixecar una rotonda a la sortida de l'Escala, crear un aparcament de camions a Vilademuls, un espai de car sharing a Girona Oest, i millorar la connectivitat a la C-66 des de Girona Nord, entre d'altres.

Entre les actuacions més destacades, a més, hi ha la finalització de l'accés de la Jonquera Nord per tal que permeti completar tots els moviments. També s'eliminaran les barreres de les sortides Nord i Sud de Figueres.

Les intervencions més imminents seran les de la Jonquera, Vilademuls i Girona Oest, però aviat es començaran a redactar els projectes de l'Escala, Girona Nord i Maçanet. Estat i Generalitat esperen que tots es puguin executar entre aquest any i el 2023.

Una solució per a la sortida de Girona Sud

L'Estat, Generalitat i la Diputació de Girona s'han emplaçat a trobar una "solució" per a la congestió de trànsit que es registra la sortida de Girona Sud de cara al 2023. Una actuació que seria provisional a l'espera que es desenvolupi l'entorn –i també el futur nou Trueta- i que s'haurà de negociar amb els ajuntaments implicats: Salt i Vilablareix. Tant el secretari general d'Infraestructures del Ministeri, Xavier Flores, com el secretari general de Vicepresidència, Ricard Font, han assegurat que aquest és el tram de la demarcació que més els "preocupa" i que cal posar-hi fil a l'agulla. Si abans ja s'hi concentrava un elevat volum de vehicles, l'alliberament dels peatges ha agreujat la situació.

Flores ha explicat que aquest és el punt que requereix d'una actuació "més complexa" perquè, a banda dels desenvolupaments futurs previstos a la zona, l'espai té diferents titularitats. Entre elles, de Salt i Vilablareix. "Hem d'obrir una línia directa per parlar de quina és la millor solució a curt termini però també pensant en desenvolupaments futurs", ha precisat Flores.

Per això, esperen que a la propera trobada ja s'hagin reunit amb les diferents administracions implicades i puguin portar, com a mínim, un "esbós de cap a on hem d'anar" a la propera reunió. Preguntat per terminis, Font ha dit que "pel 23 cal tenir una solució". Una altra cosa, ha afegit, és que sigui "un dels diferents estadis de la pantalla" però que cal posar-hi fil a l'agulla.

L'objectiu és que la comissió es reuneixi aproximadament cada dos mesos, i en futures sessions s'abordaran altres qüestions com la construcció de nous accessos, les millores a l'N-II i la construcció de l'estació del tren d'alta velocitat a l'aeroport.

Més trànsit i més camions

Font també ha admès que el trànsit ha augmentat molt arran de la fi dels peatges i que, amb ell, ho ha fet també la circulació de camions, amb el consegüent augment de l'accidentalitat. En aquest sentit, ha apostat per millorar els espais de descans per a aquests combois i la millora dels accessos per drenar el trànsit.