A l'Alt Empordà hi conviuen centenars de persones d'origen ucraïnès i rus. A més de la proximitat territorial de la guerra, aquesta convivència segurament fa que la sentim més a prop i això ha aixecat diverses iniciatives solidàries per la comarca.

Per poder fer la nostra aportació i ajudar a mitigar els efectes del conflicte bèl·lic, diferents organismes, institucions, entitats i empreses privades de la comarca s'han mobilitzat per organitzar diferents punts de trobada de recollida de materials i altres iniciatives solidàries amb la població civil afectada pel conflicte bèl·lic.

Punts de trobada de recollida de material

La Coordinadora Operativa de les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Catalunya, amb el Consolat general d'Ucraïna a Barcelona, impulsa una campanya de recollida de material que desenvolupen els municipis:

Per tot Catalunya, les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil s'han mobilitzat per enviar material a Ucraïna

A Figueres, la seu de l'AVPC (avinguda Kennedy, 2) obrirà aquest dissabte dia 5, de 10 a 18 hores. Des de l'agrupació asseguren que "qualsevol ajuda serà més que ben rebuda" però es demana, principalment, "roba, mantes, sacs de dormir, aliments, medicaments i productes d'higiene bàsica".

L'AVPC de Vilafant ha organitzat tres punts de recollida de material al municipi: a l'Ajuntament (de 9 a 14 hores); a l'Agrocomerç Can Morera (horari de botiga); i al Local Social Les Mèlies (divendres, de 15.30 a 18.30 hores i el cap de setmana de 10 a 13.30 hores). Recomanen donar menjar enllaunat (que no sigui de vidre), medicaments i material d'higiene i altres aliments com bricks de llet, galetes, té, xocolata, fruits secs o barretes energètiques.

Iniciatives ciutadanes

Moltes de les iniciatives solidàries han sorgit de l'impuls ciutadà. És el cas de la Cristina i la Tania, ucraïneses residents a l'Escala. Segons informa Canal 10, les dues veïnes han aconseguit mobilitzar al comerç local del municipi, a totes les farmàcies, i a l'Ajuntament per fer una recollida de massiva de material. Les entregues es poden fer als establiments adherits a la campanya (senyalitzats amb un cartell) fins aquest dissabte dia 5 i accepten tota mena de productes de primera necessitat, inclús aliments per a mascotes. Un cop recollit tot el material ho portaran al Consolat general d'Ucraïna a Barcelona perquè gestioni l'enviament.

La Colla Castellera de Figueres s'organitza com a punt de recollida de material i aliments pels refugiats ucraïnesos. Des de l'entitat tenen relació amb persones ucraïneses i són els que estan organitzant-se per portar el material cap allà. L'horari de recollida és dimecres i divendres, de 20 a 22.30 hores, durant l’hora de l'assaig.

La botiga de productes russos Kolos, del carrer Nou de Figueres, també és un punt de recollida de material. Demanen mantes, sacs de dormir, bolquers, sabó, menjar de llauna o sec i medicines de primers auxilis. L'entrega es pot fer a l'establiment del carrer Nou, número 126, de 9 a 13.30 h i de 16 a 20 h. Altres negocis de la ciutat també són un punt de recollida: la immobiliària IlanRealty (carrer Castelló, 14, 4t, A) o l'Espai Obert Empordà (carrer Sant Pau, 3).

Des de l'Armentera, a l'Espai Jove recullen material per fer-ho arribar a Ucraïna a través de persones de confiança. Es pot deixar els dilluns, dimecres i divendres, de 16.30 a 19.30 h.

L'Associació Amb Les Teves Mans, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilajuïga, organitza una recollida de material i aportacions econòmiques fins al 18 de març. Remarquen que només necessiten (i acceptaran) alimentació infantil (llet en pols, cereals o pots de purè), guants d'esquí (per a menors i adults) i mantes tèrmiques. Dos membres de l'entitat aniran amb furgoneta fins a Polònia per fer l'entrega i allà ho recollirà el cos de Bombers voluntaris Czestochowa-Bleszno de Polònia.

Equipaments públics

Molts ajuntaments de la comarca s'estan organitzant per impulsar campanyes de recollida de material o habilitar equipaments públics per concentrar les recollides. Altres, com Figueres o Roses, inclús treballen per establir protocols d'acollida de persones refugiades.

Des de l'Ajuntament de Bàscara informen que la primera furgoneta que havien preparat per enviar cap a Ucraïna ja està carregada i fan una crida a portar només aliments i material d'higiene personal, ja que de roba han rebut moltes donacions.

L'Ajuntament de Garrigàs condemna l'atac militar contra la població d'Ucraïna i com a mostra ha il·luminat la façana del consistori de blau i groc, els colors de la bandera del país.

A l'Espai Jove de Castelló d'Empúries i a l'Espai Alberes d'Empuriabrava, es recull material cada dia, de dilluns a divendres, de 16 a 19 hores. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries, a més, és un dels que s'ha adherit a la campanya engegada pel Fons Català de Cooperació, per fer aportacions econòmiques suplementàries per ajudar els habitants d'Ucraïna. No ha sigut l'únic municipi que s'ha adherit a aquest Fons, també ho han fet altres com Cadaqués o Viladamat, aquest ha compartit com es pot ajudar al seu web oficial.

A Garriguella, l'Ajuntament ofereix un punt de recollida de material humanitari al carrer Sant Ferran, 1. A l'Ajuntament, l'horari és de 9 a 14 hores, els dilluns també es poden fer entregues a les tardes, de 16 a 19 hores. A la biblioteca municipal, l'horari és de dimarts a divendres, de 16 a 20 hores.

L'Ajuntament de Ventalló informa que la família del municipi Kavatsyuk-Semchuk, juntament amb altres famílies d'origen ucraïnès, faran d'intermediàries per fer arribar el material recollit on més es necessita. Al seu perfil d'Instagram han fet una llista del que podria ajudar. La recollida es fa aquest diumenge dia 6, a les 13 hores, a la Rectoria.

Veïns de Vilamalla, amb el suport de l'Ajuntament, també han organitzat una recollida solidària. Es poden fer entregues els dissabtes, de 10 a 13 hores, al magatzem municipal (carrer Mestral, 4). A més de donar productes de primera necessitat com d'higiene, aliments, medicaments o roba d'abric, també disposen d'una guardiola per donatius solidaris.

Els Centres d'Assistència Primària (CAP) i consultoris de la comarca, com l'Albera Salut - ABS Peralada, també disposen d'espais per recollir material.

Aportacions econòmiques

La Coordinadora d'ONG Solidàries de Girona recomana millor fer donacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny i permeten fer accions de manera immediata. Segons diversos portaveus de les entitats gironines, les campanyes poden distorsionar l'economia local per l'arribada de materials de fora i també podria portar a fomentar la corrupció. En aquest sentit, moltes ONG com Unicef, Save the Children o Creu Roja, han obert vies per cooperar amb els civils afectats per aquesta guerra. Ara mateix urgeix refugi, menjar i material sanitari.

Per una altra part, la Fundació per l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha organitzat una campanya a escala estatal per fer recaptacions econòmiques i enviar-les a diferents entitats animalistes d'Ucraïna per assegurar l'abastiment de menjar i necessitats als animals de refugis i centres de rescat. Les donacions es poden fer directament al web de FAADA (faada.org/donatiu). L'entitat altempordanesa Projecte Lola ha anunciat que hi ha destinat 500 euros que va guanyar a la campanya #FamiliaIgualQueTu.

Un altre exemple d'aconseguir diners per a la causa és com la iniciativa que ha impulsat la mestra xocolatera Alyona Hnidko de la xocolateria Autèntics Bombons Belgas de Figueres, ucraïnesa de naixement. La restauradora ha elaborat unes tauletes de xocolata solidàries i amb els diners de les vendes es compraran, al comerç local ucraïnès, mantes, bolquers, roba i productes de primera necessitat. A part d'obtenir-les al mateix establiment, també es poden comprar a diferents comerços de la comarca, de la Garrotxa i del Gironès.

Alguns municipis ja han enllestit la recollida de material humanitari per a Ucraïna

Municipis com Saus, Camallera i Llampaies ja tenen tot el material sanitari, d'higiene, tèxtil i alimentari a punt per la campanya solidària de recollida que va llançar l'Ajuntament el passat dimarts 1 de març. Per aquest motiu, l'alcalde Este Gironès ha volgut mostrar el seu agraïment als ciutadans. Els veïns han col·laborat plenament aportant el material necessari que aquests dies fa falta a Ucraïna.

La recollida de Saus, Camallera i Llampaies ja s'ha fet arribar a Vilamalla, on s'està centralitzant tot el material, perquè aquest dilluns 7 de març pugui sortir en diversos combois cap a les fronteres amb Ucraïna.

El material que s'ha recollit des dels municipis de Saus, Camallera i Llampaies AJUNTAMENT DE SAUS, CAMALLERA I LLAMPAIES

La Generalitat també ha posat en funcionament per a aquelles persones que disposin de recursos residencials lliures el correu electrònic comiteacollida.igualtat@gencat.cat.