L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha atorgat 34 ajuts per millorar les xarxes supramunicipals d'abastament en alta, amb un pressupost de prop de 13 MEUR. La subvenció està enfocada a millorar i reforçar les xarxes d'abastament en alta que donen servei a més d'un municipi i que distribueixen aigua a diferents localitats. Del total d'ajuts, 13 són aniran a les comarques de Barcelona, 12 a les de Girona, cinc a les de Lleida i quatre a les de Tarragona i Terres de l'Ebre. Destaquen projectes com la connexió de l'abastament del Lluçanès amb la xarxa d'Osona Nord-Voltreganès (3,9 MEUR); la millora i rehabilitació de la canonada de captació de Vilanova de la Muga a Peralada (1 MEUR) i la millora de l'abastament d'Artés (més de 593.000 euros).

Aquesta és la segona subvenció d’aquest tipus que s’atorga en els darrers 5 anys i està enfocada a millorar i reforçar les xarxes d'abastament en alta que donen servei a més d'un municipi i que distribueixen l'aigua a diferents localitats, lliurant-la als dipòsits municipals de capçalera.

Mapa. Xarxes abastament supramunicipals de Catalunya ACA

Per demarcacions, 13 dels ajuts beneficiaran a les comarques de Barcelona; 12 a les de Girona, 5 a les de Lleida i 4 a les de Tarragona, i destaquen projectes com la connexió de l’abastament del Lluçanès amb la xarxa d’Osona Nord-Voltreganès (3,9 MEUR atorgats sobre una inversió prevista de 4,4 MEUR); la millora i rehabilitació de la canonada de captació de Vilanova de la Muga a Peralada (1 MEUR atorgat sobre una inversió prevista de 1,3 MEUR); la millora de l’abastament d’Artés (més de 593.000 euros atorgats sobre una inversió prevista de 715.000 euros), entre d’altres. Podeu consultar el llistat de totes les actuacions en l’arxiu Excel que s’adjunta amb aquesta nota de premsa.

Més de 18 MEUR en 5 anys

L’Agència Catalana de l’Aigua, entre 2016 i 2021, ha destinat 18,2 milions d’euros en dues convocatòries d’ajuts per a la millora de les xarxes supramunicipals i, en el mateix període, també ha resolt un total de cinc línies d’ajuts per a millorar l’abastament d’aigua dels municipis, amb una dotació total de 80 milions d’euros.