El Consell Social de la Universitat de Girona (UdG) ha nomenat la figuerenca Montserrat Palma i Muñoz nova síndica de la institució. Montse Palma pren el relleu de Joan Manuel Del Pozo, que exercia el càrrec des de l’any 2014 i que, recentment, havia decidit “deixar pas” per motius personals, motivats per la seva edat. El nomenament ha tingut lloc el dia 9 de febrer i s’ha fet públic aquest divendres 18 de febrer en un comunicat difós entre la comunitat universitària.

La tasca de Montse Palma al capdavant de la Sindicatura de la Universitat serà la de vetllar pels drets i llibertats d’estudiants, personal acadèmic i investigador, i personal d’administració i serveis davant les actuacions de diferents òrgans i serveis universitaris.

El síndic o síndica és una figura escollida i nomenada pel Consell Social de la UdG –a proposta del rector o rectora, un cop escoltat el Consell de Govern– entre diferents persones de prestigi reconegut que poden o no pertànyer a la comunitat universitària. La durada del mandat és de cinc anys, amb possibilitat de reelecció consecutiva una sola vegada.

Els síndics de la UdG en la història recent de la Universitat de Girona han estat Joan Olóriz, Pep Vila, Joan Miró i Joan Manuel Del Pozo.

Trajectòria vinculada a l’àmbit de la psicologia i l'educació

Montserrat Palma i Muñoz és doctora per la Universitat de Girona, professora titular de Psicologia de l’Educació i investigadora del grup de recerca Cultura i Educació de l’Institut de Recerca Educativa de la UdG. Des del 1989 ha impartit docència a la Facultat d’Educació i Psicologia (Escola de Mestres abans de la creació de la UdG), a diferents estudis de Grau i Màster (Mestre, Educació Social, Psicologia, Formació Professorat Secundària, Pedagogia Terapèutica, entre altres). Ha estat secretària acadèmica de facultat (1992-1994), coordinadora d’estudis de Mestre (1994-1995) i directora del Departament de Psicologia (2018-2022). Entre 2013 i 2018, va ser directora del CA de la UNED a Girona. Forma part del Consell Assessor de la Cátedra UNESCO de Gestión y Política Universitaria de la Universidad Politécnica de Madrid. 

Palma va ser diputada per Girona al Congrés entre 1996 i 2011, portaveu del Grup Parlamentari Socialista en Educació, Política Universitària, Ciència i Innovació; ha estat ponent a la LOE (Ley Orgánica de Educación, 2006), la LOMLOU (Ley Orgánica de Modificación de la Ley Orgánica de Universidades, 2007) i la LCTI (Ley de la Ciencia, la Tecnología y la Innovación, 2011).

Com a investigadora, ha publicat diversos articles i treballs sobre educació superior i política universitària. És autora dels llibres: Contra la crisi, talent (2011) i Bolonia, 20 años después (2019).

Des del 1981, just després de llicenciar-se en Filosofia i Lletres (Secció Psicologia) a la UAB fins el 1989, va exercir de psicòloga en centres educatius públics de l’Alt Empordà. Entre 1991 i 2004 va ser regidora de l’Ajuntament de Figueres.