L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha rebut enguany una subvenció de 10.000 € del Pla de Monuments de la Diputació de Girona per a la restauració-conservació i condicionament de l’antic Convent de Sant Agustí, com a continuació del projecte de rehabilitació de l’immoble ja realitzada durant les fases dels anys 2017, 2018 i 2019, en què es va dur a terme la conservació estructural de l’edifici amb el suport econòmic en totes les fases del Servei de Monuments de la Diputació de Girona.

La intervenció d’enguany a l’edifici ha consistit en l’adquisició de la nova il·luminació per a l’interior de l’espai principal de l’immoble, l’antiga església del convent, així com l’inici dels treballs per a la seva instal·lació, que ha estat possible gràcies a la col·laboració i el suport econòmic de la Diputació de Girona que ha assumit el 60% del cost total.

Les primeres fases de la rehabilitació de l’edifici van tenir per objectiu principal la neteja i retirada de la brutícia i runa acumulada durant els anys, el reforç estructural i la realització de la nova coberta de l’antiga església del convent. També es va rehabilitar i realitzar un paviment nou de tova ceràmica (similar a l’original) de la nau principal i antiga església del convent de Sant Agustí, així com el repàs del revestiment de les parets interiors amb arrebossat de morter de calç a les zones de remat de coberta i sanejat de la resta de zones; es va actuar també a les escales de l’interior del túnel per condicionar l’accés a l’antic soterrani existent de l’immoble. Està previst que durant l’any que ve continuïn els treballs d’instal·lació de la nova il·luminació de l’espai interior.

La realització del projecte d’intervenció de restauració i conservació de l’immoble ha estat possible gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i els propietaris de l’immoble, amb la qual cosa l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha guanyat un equipament cultural de gran valor patrimonial, turístic i històric per al municipi, ja que és utilitzat com un espai complementari i la sala d’actes del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, i pot ser utilitzat al llarg de l’any, especialment per a la temporada turística i per als principals esdeveniments culturals de l’any.

Durant aquest any l’Ajuntament i el Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries han organitzat diverses activitats culturals i artístiques al Convent de Sant Agustí: exposicions, concerts musicals de petit format, visites guiades, Ruta de l’Art, jornades de patrimoni, actuacions teatrals i de dansa, etc.

L’immoble de l’antic convent de Sant Agustí forma part dels béns declarats del patrimoni arquitectònic i està inclòs en el Pla Especial del Centre Històric com a monument històric en la categoria de conservació tipològica. Es conserva el campanar, dependències i l’antiga església del convent amb la data de 1749 inscrita a la façana. Destaquen restes de les pintures d’estil neoclàssic i un ossari conventual a l’interior de l’església, i un túnel subterrani.

La destrucció l’any 1654 del primitiu convent medieval de Sant de Santa Magdalena (dels monjos de l’orde de Sant Agustí) d’extramurs, dels segles XIII-XIV i situat al barri de Sant Llàtzer, va obligar als monjos agustinians de Castelló d’Empúries a reconstruir-lo posteriorment a l’interior de la vila, al mateix emplaçament on es troben uns túnels subterranis d’una certa antiguitat ja esmentats per Jeroni Pujades al segle XVII i també per Francisco de Zamora al segle XVIII. La ubicació de l’actual edifici del carrer Calabró coincideix amb el centre del puig Mercadal, una de les primeres àrees de població de Castelló d’Empúries i alhora l’espai de l’antic castell altmedieval de la vila.

L’any 1836, el convent va ser objecte de les desamortitzacions de propietats eclesiàstiques decretades per Mendizábal, per la qual cosa el monjos agustins abandonaren definitivament el convent i la propietat passà a mans de particulars.

A final del segle XIX, la finca del convent fou finalment dividida en dues parts. L’edifici de l’antic convent de Sant Agustí és un immoble amb un alt valor històric que forma part dels béns catalogats del patrimoni cultural català per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’edifici és d’una sola nau, amb arcs molt apuntats i sense creuer, i la torre del campanar s’aixeca entre el convent i l’església.