El Ministeri de Ciència i Innovació ha atorgat els Premis Nacionals de Recerca 2021 a deu investigadors destacats, entre els quals hi ha Montserrat Vilà Planella, de la Selva de Mar, la qual ha estat guardonada amb el Premi Nacional Alejandro Malaspina a l’àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals.

La professora de recerca de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) Montserrat Vilà Planella (Figueres, 1965), ha rebut aquest guardó per les seves contribucions al camp de l’ecologia de les espècies exòtiques invasores i la seva aplicació a la conservació d’ecosistemes. Els estudis s’emmarquen en la biologia de la conservació i els efectes del canvi global en ecosistemes mediterranis, principalment en els factors que determinen la invasió per espècies introduïdes.

Creats el 1982, aquests premis són el reconeixement més important d’Espanya a l’àmbit de la investigació científica. Tenen com a objectiu reconèixer el mèrit d’aquelles persones investigadores espanyoles que estan fent una tasca professional destacada de rellevància internacional en les àrees d’investigació i camps científics respectives, i que contribueixen excepcionalment a l’avenç de la ciència, al millor coneixement de l’ésser humà i la seva convivència, a la transferència de tecnologia i al progrés de la humanitat. El premi té una dotació econòmica de 30.000 euros per a cadascuna de les categories.