La regidora d’Atenció al Ciutadà, Serveis Municipals, Paisatge Urbà, Medi Ambient i Salut de l'Ajuntament de Llançà, Sílvia Barris, repassa els projectes i les accions que s’han dut a terme des de les seves àrees i posa èmfasi en la importància de treballar per a la conservació del patrimoni natural i mantenir l’equilibri. Sílvia Barris assenyala la importància del treball en equip amb altres àrees com Urbanisme per tirar endavant projectes tan necessaris com la nova residència i centre de dia perquè siguin mediambientalment sostenibles.

Quines accions s’han fet fins ara des de les àrees que ocupa?

Des de l’àrea d’obres i serveis hem fet millores puntuals a la xarxa de sanejament, reparació i millores a la calçada, canvi d’enllumenat i soterrament de cablejat a diferents sectors de la població, recuperació del patrimoni local amb actuacions com ara a la Capella de la Mare de Déu del Port, adequació i posada en marxa de diferents espais de Can Marly, l’antiga bugaderia que s’ha reconvertit en un espai d’estudi i pràctiques del cicle de Vins i Olis de l’INS de Llançà, l’adequació del camí de ronda del tram de l’Argilera fins a Grifeu, adequació del camí/passatge del carrer Olivar fins al camí de ronda de la Farella, construcció d’un sorral a la zona de les esplanes, entre d’altres. Des de l’àrea de medi ambient, s’ha treballat en el manteniment d’àrees verdes i parcs infantils amb noves plantacions adaptades al clima mediterrani en diferents punts enjardinats de la població. S’ha redactat el projecte i estudi de portada d’aigua regenerada per a un millor aprofitament dels recursos hídrics, tots som coneixedors que els recursos hídrics cada cop són més escassos i amb aquest projecte el que es pretén és aprofitar l’aigua regenerada de la depuradora (EDAR) que actualment s’aboca al tram final de la riera per reduir la intrusió salina als aqüífers.

En quins projectes s’està treballant?

A proposta de la Regidoria de Medi ambient, hem regulat, mitjançant una nova ordenança, les franges de prevenció d’incendis, ja que és prioritari i molt important, si volem autoprotegir-nos del foc i les seves conseqüències, mantenir tot el perímetre, les parcel·les interiors i horts nets de vegetació. De fet, ben aviat esperem poder dur a terme una sessió informativa oberta a la població juntament amb tècnics de la Diputació, Parc de Bombers, Agents Rurals i ADF Llançà. Podem parlar també del Consell de Barris, un projecte que portàvem en el nostre programa electoral, igual que els nostres socis de l’equip de govern, fet que ha permès poder treballar conjuntament per a constituir-lo, promovent la participació ciutadana i poder consensuar amb els veïns i veïnes les diferents actuacions de millora, obres, projectes o iniciatives de la població.

Llançà s’ocupa especialment dels temes mediambientals?

Actualment, estem treballant en diferents projectes, molts d’ells relacionats amb l’adaptació al canvi climàtic. L’àrea tècnica de l’ajuntament està redactant el Pla d’Acció per a l’Energia i el Clima per reduir les emissions de CO2 al municipi, la redacció del Pla local d’energies renovables i participant en diferents taules tècniques de medi ambient, com la del CETS del Parc Natural de Cap de Creus. Fem

actuacions a la riera, a l’espera d’obtenir el permís i finançament per poder dur a terme el projecte de millora per evitar possibles inundacions i que generarà un camí verd que uneixi el port i la vila. Hem realitzat uns treballs preventius abans de l’època de pluges, del manteniment i neteja d’un tram interior de la llera de la riera de Balleta.

Amb la Regidoria d’Urbanisme, treballo per tal que projectes tan necessaris com la nova residència i centre de dia siguin mediambientalment sostenibles. De fet, aquest projecte va néixer quan era regidora de Benestar i aquest va ser un dels criteris que vaig voler marcar: espais diàfans, claredat, sol, zones d’esbarjo, i espais verds. Que tots els futurs usuaris/es d’aquest centre hi estiguin amb el màxim de confort i gaudeixin d’aquest emplaçament privilegiat entre el Parc Natural de Cap de Creus i l’Albera.

Treballeu de la mà de diferents associacions del municipi?

Efectivament, personalment soc del parer de treballar en equip i en aquest cas treballem conjuntament amb associacions i voluntariat en diferents accions mediambientals.

Som Mar, Platges Netes, Club Tintoreres, SK Kayak, Pagaia Club, Centre Estudis Rius Mediterranis, Xatrac, tots ells treballen en diferents àmbits col·laborant amb la preservació de les platges, la riera, i espècies marines i també amb Submón, amb qui tenim signat un conveni d’Espai de custòdia marina a la zona del Cap de Ras juntament amb el Departament Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, per preservar al màxim aquest espai més naturalitzat, amb actuacions de neteja més específica del fons marí, la reintroducció d’espècies en perill d’extinció, captadors de larves.Reconèixer la importància de l’Albera marina i dels respecte al medi ambient és un dels objectius?

Efectivament, ens hem acollit al Pla de Serveis de la Diputació de Girona en matèria de conservació del patrimoni natural. Cada cop anem cap a un model menys agressiu o mecanitzat, un model més naturalitzat de platges però hem de ser capaços de mantenir un equilibri entre el medi ambient i les necessitats reals.

S’ha potenciat especialment algun servei en aquests dos anys?

Tot i que totes les àrees tenen la seva importància, vull destacar la de serveis municipals, és a dir les brigades d’obres, jardineria i neteja. Aquests dos anys al capdavant d’aquesta àrea, m’ha sorprès gratament la dedicació i l’esforç amb el qual diàriament treballen les brigades, en un Llançà que ha crescut molt en els darrers anys i que requereix un esforç molt més gran per part dels operaris/es. La plantilla no augmenta en funció de la demanda de feina i, tot i ser una brigada petita en nombre, estan fent una gran tasca.