Els regidors del grup municipal de Junts per Figueres (JxF), han presentat aquest dimecres 3 de novembre, diverses al·legacions al nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que es troba en fase de presentació d’al·legacions, després de la seva aprovació inicial el passat ple municipal de juliol.

Les al·legacions de JxF se centren en set aspectes "claus per al futur desenvolupament dels diversos sectors de la ciutat durant els pròxims 25 anys", tal com descriu la formació en un comunicat.

1) Resolució de la qüestió ferroviària

JxF considera que el POUM ha d'apostar per una estació Intermodal que interconnexioni les línies de ferrocarril convencional i d’alta velocitat i l’estació d’autobusos.

2) Transformació del sector Oest

Amb un gran pla de millora urbana en paral·lel a la proposta transformadora que facilitaria la projecció de l'estació intermodal en aquest sector.

L'al·legació valora que al Culubret s’hi ha de dur a terme una actuació "per tal de variar-ne la seva fisonomia, si més no, un pla de millora urbana" que permeti la seva transformació.

Respecte al Barri de Sant Joan, el grup municipal considera que un Pla de Millora Urbana "no és suficien" sino que s’han d’aborda "des d’una operació regeneradora de caire integral".

3) Coordinació amb Vilafant

Es demana que es firmi un nou conveni que permeti una col·laboració des de l’àmbit plurimunicipal. 

4) Excessiu índex d'habitatges de protecció oficial previstos (HPO)

JxF creu que destinar la reserva d’habitatge amb algun règim de protecció (del 32,5% del sostre i el 41,3% d’habitatge), com determina el nou POUM "és excessiu". El model de ciutat de JxF ho limitaria i incrementaria el de renda lliure.

5) Creació de zones verdes, un gran eix i un parc tecnològic

Al sud-est de la ciutat, aprofitant l'alliberament de les infraestructures ferroviàries, JxF veu que es podria aprofitar per desenvolupar una "nova i moderna avinguda" amb tots els serveis existents, que no només faria les funcions pròpies de millora de la mobilitat sinó que seria un corredor al voltant dels quals s’hi articularien grans places, espais verds, equipaments i habitatges. 

6) Alçades disconformes, edificacions fora d'ordenació i Plans de Millora Urbana.

JxF demana que es defineixi clarament una normativa específica per aquelles edificacions en les quals el POUM preveu volum disconforme i resolguin totes les qüestions urbanístiques que es puguin plantejar en aquestes preexistències

7) Noves zones esportives al sector sud

Es creu que seria interessant plantejar un segon gran equipament que complementi l’actual equipament esportiu situat al nord de la Ciutat (Piscina-Pavellons actuals), i eventualment, considerant que el POUM ha de ser l’eina que regeixi el futur urbanístic de la Ciutat en els propers 25 anys, una tercera zona