Àngel Posas i Agulló (Sant Miquel de Fluvià, 1968) treballa de carter i va accedir a l'alcaldia del seu municipi l'any 2003. Des d'aleshores, ha ocupat el càrrec d'un aforma initerrompuda. Actualment, també és conseller comarcal de l'Alt Empordà, dins del grup socialista.

Posas comença la conversa dient que volen intentar «que vingui turisme al poble i que pugui ser visitat». «Sempre –hi afegeix– s’ha d’anar posant el petit gra de sorra perquè algun dia sigui un lloc actiu».

Està ben dotat Sant Miquel de Fluvià per rebre turisme?

Realment, no encara. Perquè, amb un any, puguin passar 5.000 persones, no estem preparats per oferir-los res. A part del monestir, poca cosa més podem oferir. Volem fer un centre d’interpretació, que serà per a finals d’aquest any 2021, i en una següent fase faríem la museïtzació de l’espai. La nostra idea és que això serveixi per tenir més visitants i, sobretot, poder treballar amb escoles. Una altra cosa que ens agradaria és poder tenir un punt d’informació perquè la gent pugui venir aquí.

Aquest últim any i mig, amb la pandèmia, els ha alterat les previsions…

Aquest estiu, ha anat molt millor que el passat, ja que, aquest any, hi ha hagut molta gent i, de visites, se n’han anat fent sempre.

Quin paper hi juga, aquí, l’estació del tren?

A vegades, no hi pensem, però ens estem trobant amb gent que ve a fer la visita i ha vingut en tren. És una cosa que s’ha de potenciar, perquè un monestir com el nostre, que tingui tren, segur que n’hi ha ben pocs. També es pot potenciar el tema de bicicletes, ja que ve gent amb el tren i, després, agafen bicicletes de lloguer i comencen la ruta.

El tren els ha portat, també, més peticions d’habitatge al poble?

En aquests moments, no, però sí que el tren va fer que el poble creixés moltíssim, a finals dels anys setanta. A vegades, ens trobem amb gent que ens diu que va venir cap aquí perquè el tren els fa més autònoms.

Quins han estat els efectes de la pandèmia, aquí?

Ha mort diferent gent d’edat avançada i, segur que, si no hi hagués hagut la pandèmia, encara serien entre nosaltres. Al principi, hi va haver gent que va entrar en un ERTO i, momentàniament, es van quedar sense feina. Ara, però, ja no és un moment tan complicat com abans.

Ha provocat endarreriments en la tasca municipal?

Ens hem hagut de dedicar una mica més a altres coses, però tots els serveis i l’obra pública han anat tirant endavant.

Hem entrat a la segona meitat d’aquest mandat. Què hi tenen a sobre la taula?

Estem acabant les obres del nucli històric, que afecta el carrer dels Horts, el carrer del Pou, una part del carrer Figueres i el carrer Major, on s’estan reposant tots els serveis. Això, molt aviat, estarà acabat i volem mirar que els visitants no es moguin només pel monestir, sinó que vegin més el poble. Per l’any vinent, volem potenciar les energies renovables, instal·lant plaques solars als equipaments municipals. També farem una reforma i millora del Forn Romà, perquè, així, sigui més atractiu per als visitants.

Vostès són al tram baix del riu Fluvià. Tenen bona sortida de visitants?

Ara, amb el Consell Comarcal, estem fent la ruta del Fluvià, com el camí natural de la Muga. Es farà des del parc natural de la Garrotxa fins als Aiguamolls de l’Empordà. S’ha decidit l’itinerari, més o menys, però va més per llarg, amb Fons Europeus i aportacions del Ministeri de Medi Ambient. Tindrem una bona sortida cap a Sant Pere Pescador. A part dels visitants, és una cosa interessant per a la gent del poble.

Què hi falta, a Sant Miquel?

Una cosa que és a punt d’arribar i no acaba d’arribar mai, que és la fibra òptica. Tenim tot el cablejat fet per aquí al poble, però no ens acaba d’arribar per un problema del Ministeri de Foment, perquè aquestes línies han de travessar l’autopista i no acabem d’obtenir el permís.