El Mercat Municipal de Roses està situat en un emplaçament cèntric i estratègic. La venda tradicional i el producte fresc ha fet que aquest equipament s’hagi convertit durant 35 anys en un referent comercial i en un punt de trobada i de socialització per als rosincs i les rosinques.

Ara l’Ajuntament traurà a concurs públic el projecte per enderrocar l’actual edifici per construir-ne un de nou. El futur equipament es preveu que tingui un pàrquing subterrani, per donar millor servei als clients, un supermercat d’uns 2.000 metres quadrats, que és el que fa ara l’actual mercat, mantindrà les parades i inclouria un possible espai de restauració. «S’acaba la concessió del mercat i l’Ajuntament s’ha decidit per un model que serveixi per dinamitzar aquest espai» ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de Roses Fèlix Llorens.

«Som conscients que per poder tornar a licitar el mercat s’han de fer obres profundes que impliquen fer aquest pàrquing soterrani i incorporar un agent extern com a pol d’atracció, un model que permeti rendibilitzar l’equipament i fer que funcioni tal com s’estan fent amb altres mercats moderns, a Catalunya o a Espanya». La inversió necessària és molt alta i l’ajuntament ha optat perquè sigui un promotor privat el que es faci càrrec de les obres de construcció i de la gestió del mercat: «Tot i que continuarà tenint una normativa municipal de funcionament, d’aquesta manera l’ajuntament s’estalvia el finançament».

La construcció del pàrquing subterrani pot ser important, no només per al Mercat Municipal sinó també per a tot el poble de Roses, perquè la seva ubicació és molt cèntrica i des de l’Ajuntament són conscients de la importància de generar espai per donar cabuda als milers de cotxes que concentra el poble, sobretot, els mesos d’estiu. El futur equipament és previst que també disposi de més metres quadrats, el que permetrà encabir una gran àrea comercial. El nou mercat de Roses tindria una superfície de fins a 3.500 metres quadrats. En aquest sentit l’ajuntament va fer anys enrere una petició a la Generalitat per poder incorporar una petita modificació en la Llei de comerç, aprovada el 2016, perquè li permetés, a un municipi com Roses, que no arriba als 20.000 habitants, disposar d’una extensió de mercat una mica més gran que el que tenien.

Des de Promoció Econòmica es mantenen converses amb els paradistes que ja fa temps que coneixen la situació del mercat: «Cal renovar la pròrroga que tenen perquè puguin desenvolupar la seva activitat fins que surti a concurs i hi hagi un promotor que comenci les obres». Ara hi ha dinou parades i cal veure si la majoria estan interessades a continuar o si hi ha nous paradistes que vulguin entrar a muntar-hi negoci. Un cop comenci la construcció del nou mercat, l’ajuntament reubicarà de forma provisional les parades en un lloc encara per determinar, que podria ser l’Illa d’Ítaca, segons ha comentat el president del Mercat Cobert de Roses, Santi Buscató.

El futur del mercat implica modernitzar les instal·lacions. «Hi ha gent que preferiria continuar com fins ara, però personalment crec que una cosa nova sempre cridarà més l’atenció, hi haurà una energia renovada i més ganes de seguir treballant, necessitem un nou mercat com a aigua de maig, la imatge que oferim ara és d’una certa deixadesa tot i que s’hi fan millores de manteniment» diu Buscató.

Actualment hi han parades que porten des del primer dia, però també hi ha hagut canvis generacionals i han entrat parades noves recentment, «aquest dinamisme és el que fa atractiu els mercats» apunta el regidor.

L’Ajuntament treballa perquè el projecte pugui sortir a concurs l’any que ve i pugui ser una realitat en dos anys, «però és un procediment complex», recalca Llorens. Fins que no s’iniciïn les obres del nou edifici, «volem mantenir el servei al mateix espai, primer pels veïns del barri i també perquè al voltant del mercat hi ha una economia de botigues i serveis que van néixer gràcies al mercat cobert» assenyala. «El mercat té un valor econòmic rellevant més enllà del que puguin facturar les parades», conclou.

La propera campanya gira entorn de «La cuina de mercat»

El juliol es complien els 35 anys del Mercat Cobert de Roses i la celebració continuarà fins a finals d’aquest any. «La pandèmia ha paralitzat alguns dels actes que es reprendran a partir d’ara» assenyala el president del Mercat Cobert Santi Buscató. La propera activitat que hi ha prevista consisteix en una campanya gastronòmica que té com a lema La Cuina de mercat i durarà tres caps de setmana del mes de novembre i de desembre. «En cada ocasió un cuiner de Roses farà la compra al mercat i després oferirà una sessió de showcooking a l’Aula Gastronòmica de l’ajuntament».

S’ha plantejat un cap de setmana dedicat a la cuina vegana, un altre a la cuina del peix i finalment el darrer cap de setmana estarà centrat en la cuina de carn. Després de cada demostració es farà un sorteig entre els assistents d’un sopar per a dues persones en cada un dels restaurants del municipi participants. Tant les dates com els locals s’han de concretar, assenyala Santi Buscató. «Hem iniciat converses amb la Taula de Restauració de l’associació de comerciants Roses-Cap de Creus «per veure quina és la disponibilitat dels cuiners.

Amb aquesta activitat la taula de restauració volen donar el tret de sortida a la campanya de Cuina temporada d’hivern de Roses que pretén incentivar que la gent vingui a degustar la gastronomia local també en aquesta època de l’any».

Properes activitats

Des de l’associació del Mercat Cobert de Roses es pretén que cada mes hi hagi nous actes per seguir commemorant els 35 anys. Els paradistes volen col·laborar amb una donació de sang que es farà al mercat i també promoure un sorteig d’una panera per Nadal.