L’Ajuntament de Garrigàs, amb el suport tècnic de l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima de l’Alt Empordà (ACEC), ha promogut un procés participatiu per a la definició i priorització de noves accions encaminades a promoure un canvi de model energètic al municipi.

L’objectiu principal ha estat el de definir i prioritzar iniciatives pel canvi energètic al municipi de Garrigàs, en diversos espais de trobada s’ha compartit informació, capacitació i empoderament perquè les llars i el municipi, disposin a mitjà termini d’un model energètic just, democràtic i renovable.

El taller participatiu ha tingut per objectiu, debatre, complementar, matisar i resoldre dubtes amb relació a propostes que plantejava de sortida l’Ajuntament per a un canvi de model energètic a Garrigàs.

Cadascuna de les propostes van ser explicades i debatudes a partir de debats ciutadans que han enriquit el resultat final, aquesta feina prèvia ha donat com a resultat la concreció de 8 propostes, que seguidament es van sotmetre a priorització ciutadana.

Votacions

La votació ha estat individual i s’ha pogut fer en línia o bé de forma presencial dipositant una butlleta a les urnes que s’han habilitat a diferents punts de Garrigàs.  

El resultat ha estat d'un 21% de participació (77% online i 23% presencial). Un 79,5% dels consultats consideren prioritari demanar ajuts i bonificacions fiscals per promoure l'autoconsum fotovoltaic. En segon lloc, amb un 48,8%, promoure la compra col·lectiva d'instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic. Un 46,6% volen definir un projecte per la creació d'una comunitat energètica local.

El 37,5% aposten per promoure els contractes amb comercialitzadores d'energia renovable; el 28,4% volen fer un projecte 50/50 a l'escola de Garrigàs; el 22,7%, instal·lar punts de recàrrega semiràpida; l'11,3%, prefereixen punts de recàrrega lenta; i només un 7,9% trien fomentar els desplaçaments compartits amb vehicle privat.

L'Ajuntament els prendrà de referència durant el desplegament d’iniciatives pel canvi energètic.

Des de l’Ajuntament agraïm públicament la participació de totes aquelles persones que han format part de les sessions informatives i tallers, les seves aportacions hi han estat de gran ajuda i han traçat un camí a seguir, que de ben segur donarà els seus bons fruits en un futur ben proper.