L'Ajuntament de Figueres ha presentat avui el projecte que pretén repensar la ciutat, ordenar els projectes endegats i atraure ajudes europees amb l'Agenda Urbana F30. La presentació ha anat a càrrec de l'alcaldessa Agnès Lladó i del responsable del projecte, Javi Martín.

Aquesta iniciativa neix de la necessitat d'unir les principals propostes dels diferents plants estratègics vigents a la ciutat. La base del projecte son els valors republicans, així, s’ha pensat en una idea de ciutat més justa, més social i amb més oportunitats per a tothom a partir de la integració de tots els barris.

L’Agenda Urbana F30 ha utilitzat com a guia agendes urbanes de la ONU, de la Unió Europea, d’Espanya i de Catalunya i en especial, l’Agenda 2030 de la ONU. Totes aquestes tenen com a objectiu construir ciutats més sostenibles i resilients als canvis socials, econòmics i ambientals. A més d'incorporar en una estratègia única tots els plans estratègics que actualment desenvolupen diferents àrees com el POUM, el pla de turisme, pla d'habitatge o transició energètica, entre altres.

El procés vol comptar amb la participació de la ciutadania i ho farà amb grups de treball sectorials que puguin col·laborar en proposar iniciatives. Paral·lelament es farà una enquesta oberta a tota la ciutadania de Figueres perquè es decideixi la direcció del projecte.

L'alcaldessa Agnès Lladó ha destacat que "fa temps que Figueres demanda repensar-se" i indica que aquesta "és una oportunitat per fer-ho amb la ciutadania i tenint en compte els objectius de sostenibiltitat i l'oportunitat de captar fons Next Generation que ens ajudin a aquesta transformació".

Agenda Urbana F30

L'Agenda Urbana F30 vol ser un instrument de planificació estratègica que ajudi a definir la ciutat en els propers anys, fins al 2030. 

Vol ser un "paraigües" que uneixi les dades, els escenaris i principals propostes dels diferents plans estratègics que hi ha vigents a la ciutat, com el POUM, el de Pla de recuperació ecocòmica i captació d'inversions, el pla de transició energètica, el de turisme, juventut o habitatge. 

Per què es fa?

Per tenir un "full de ruta" sobre com transformar la ciutat per tal que aprofiti el seu potencial. Per complir amb els objectius sostenibles, en línia amb l'agenda 2030 de Nacions Unides i les agendes urbanes espanyola i catalana. I per què és un requisit per captar els fons europeus i els fons Next Generation.

El procés vol comptar amb la participació de la ciutadania i començarà aquest mateix mes d'octubre. A principis del 2022 està previt que es comencin a avaluar i es presentin els treballs iniciats. El geògraf Javi Martín serà el responsable del projecte.