Endesa, seguint la política de sensibilització mediambiental en matèria de protecció de l’avifauna, ha adequat quatre suports més repartits entre l’Alt i el Baix Empordà amb l’objectiu de protegir les diferents espècies d’aus. Les actuacions s’han realitzats als municipis de l’Escala, Palau-sator i Castell Platja d’Aro, i han suposat una inversió superior als 13.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, i comporten, de retruc, una millora en la qualitat i continuïtat del servei per a un total de 20.000 clients empordanesos.

La reforma ha consistit a instal·lar en tres torres elèctriques de 25 kV diferents elements de protecció, com fundes aïllants i polimèriques, just abans i després de la cadena d’aïlladors i en tots els ponts per tal de reduir el risc elèctric en el moment en què una au aterra en un suport o n’aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. Així mateix, en alguns casos s’han substituït les tradicionals creuetes al capdamunt de la torre per unes amb un nou disseny i estructura que protegeixen més els ocells. També s’hi ha instal·lat elements antiposada. Algunes d’aquestes actuacions, on ha estat possible, s’han executat mitjançant treballs en tensió, és a dir, que s’ha dut a terme sense desconnectar la línia en cap moment, de manera que no s’ha interromput el servei als clients que alimenta.

En aquest sentit, tot i que els treballs estan encaminats a protegir l’avifauna, la seva execució també comporta una millora en la seguretat global de les línies i beneficia, per tant, la totalitat dels clients que en depenen, ja que un impacte d’un ocell al cable pot provocar una interrupció del servei. En aquest cas, l’adequació d’aquestes infraestructures, reporten un benefici directe a clients de fins a 15 municipis tals com Albons, Bellcaire d’Empordà, La Bisbal d’Empordà, Castell Platja d’Aro, Corçà, L’Escala, Forallac, Palafrugell, Palau-Sator, Pals, Regencós, Santa Cristina d’Aro, Torroella de Montgrí, Ullastret i Viladamat. Les reformes, a més d’augmentar la fiabilitat del subministrament dels vuit municipis, són un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència.

Només a la Demarcació de Girona, Endesa va invertir l’any passat més de 211.000 euros en adequar 64 suports repartits entre totes les seves comarques. Concretament, a l’Alt i el Baix Empordà es va actuar en 30 torres, amb una inversió de més de 90.000 euros. Aquesta iniciativa, sostinguda en el temps, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients, ja que sovint qualsevol incident amb l’avifauna comporta una interrupció en el subministrament.

Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.

Conveni firmat amb la Generalitat de Catalunya

Aquestes accions s’emmarquen, en part, en el conveni de col·laboració que el passat mes d’agost Endesa va firmar amb els departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu comú de mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d’aquelles espècies catalogades com a amenaçades. Aquella va ser la primera vegada que es signava a Catalunya un conveni d’aquestes característiques amb una companyia elèctrica.

Així, fruit d’uns treballs de coordinació, Endesa es compromet a adaptar, adequar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió que des de l’any 2014 s’han classificat com a susceptibles de representar un perill per a l’avifauna. En aquest sentit, la Companyia modifica, com ja fa habitualment de manera planificada, les torres assenyalades i introdueix elements anticol·lisió i dispositius aïllants als punts en tensió de les línies per, així, protegir els ocells i reduir-ne el seu risc d’electrocució i col·lisió. L’acord també estipula que s’introduiran aquestes mesures en tots aquells suports que es puguin detectar en un futur. En qualsevol cas, i en tots dos supòsits, sempre d’acord amb els criteris de priorització establerts per la Generalitat.

El conjunt d’actuacions es duran a terme en totes aquelles comarques on la Companyia disposa d’infraestructures de transport i distribució i, específicament, en zones d’especial interès per a l’avifauna.

En qualsevol cas, la col·laboració operativa ordinària amb el cos d’Agents Rurals es remunta l’any 2013 com a resultat de la feina d’inspecció de les línies que podien suposar un risc d’electrocució per part d’aquesta agents i la posterior comunicació a la Companyia. Aquesta dinàmica es consolida l’any 2019, s’integra al Pla Estratègic d’Endesa com a Pla d’Avifauna a Catalunya, amb una dotació pressupostària de més de 2 MEUR. El 16 de desembre d’aquest mateix any es crea la Comissió de Seguiment del conveni de col·laboració que acabaria cristal·litzant el 6 d’agost de 2020.