A l’Alt Empordà, s’està gestant la creació d’un grup de dones voluntàries per fer realitat el suport mutu i la solidaritat entre dones. El projecte, que ha tirat endavant Medusa, una associació sense ànim de lucre nascuda a Figueres, es denomina Veïnes per Veïnes. Es tracta d’una xarxa comunitària formada per dones professionals, voluntàries i veïnes que acompanyen altres veïnes per promoure l’empoderament i el suport social de dones que han sofert alguna situació de violència masclista. Medusa ha importat, d’aquesta manera, a la comarca de l’Alt Empordà, una experiència solidària que fa deu anys que funciona amb èxit a Barcelona, gràcies a la iniciativa d’Hèlia, una associació de suport a dones en situació de violències masclistes.

Precisament, aquest dijous, 23 de setembre, a les 4 de la tarda, Liliana Aragón, en representació d’Hèlia, ofereix una sessió en directe, a través del canal d’Instagram de Medusa (@som_medusa) per explicar en què consisteix exactament Veïnes per Veïnes i per respondre les preguntes de totes aquelles dones que estiguin interessades a implicar-se en aquest projecte. El dijous següent, el 30 de setembre, Medusa ha preparat una sessió informativa presencial, a 2/4 de 7 de la tarda, a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, oberta a aquelles dones majors d’edat interessades a rebre formació per acompanyar veïnes de Figueres i de la comarca que han patit violència masclista.

Una doble dimensió

Veïnes per Veïnes té una doble dimensió. Per una banda, l’atenció i l’acompanyament social i comunitari a dones supervivents d’agressions masclistes i, per l’altra, la formació i capacitació de dones voluntàries entorn de les violències masclistes.

«Medusa som una entitat arrelada al territori, en concret a Figueres, que treballem per a tota la demarcació de Girona. El nostre objectiu és aportar una transformació social amb perspectiva de gènere, crítica i antiracista». Ho explica Gina Cortés, que forma part de l’equip de Medusa i que, juntament amb Ester Pagès-Arenas, és responsable de coordinar la proposta Veïnes per Veïnes. Comenta que ella i les seves companyes de l’associació van poder participar en Veïnes per Veïnes quan estudiaven a Barcelona i que va ser, per això, que van decidir aprofitar la seva experiència per implantar-lo a l’Alt Empordà. «El projecte es dirigirà principalment a la ciutadania de Figueres i de la comarca i compta amb el suport i finançament inicials i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament», apunta.

«El projecte l'iniciem en primer lloc a Figueres, amb la voluntat d'estendre'l a tota la comarca»

Gina Cortés - Responsable de Veïnes per Veïnes

La iniciativa neix amb l’objectiu de potenciar i consolidar la xarxa de voluntariat d’acompanyament a dones supervivents de violència masclista, impulsant i formant dones voluntàries. I també per acompanyar dones que volen sortir d’un procés de violència masclista.

«El projecte vol donar resposta a les necessitats d’acompanyament que tenen moltes dones que han patit situacions de violència masclista. Són dones que en processos de violència s’han quedat sense un entorn proper o enmig d’un entorn molt debilitat i que necessiten un acompanyament a l’hora de fer una denúncia, en tràmits administratius, en serveis de salut, en serveis legals i en aquest sentit, sobretot, d’acompanyament als jutjats, per combatre un altre tipus de violència que també es dona a vegades, que és la institucional», exposa Gina Cortés.

Ella mateixa també explica que el projecte té un altre vessant que es retroalimenta amb l’anteriorment citat: «L’acompanyament l’oferim en l’àmbit tècnic, des de Medusa, però també oferim la formació i la capacitació d’altres dones que puguin actuar com a veïnes que donen suport a altres dones del seu territori».

La formació és molt especialitzada, centrada en violències i en atenció a dones. «La formació permet donar a les voluntàries una capacitat per empoderar unes dones que es troben en una situació de fragilitat, tot i que això no vol dir que no puguin enfrontar-se a allò que viuen, però amb suport és més fàcil. També volem crear espais de trobada entre dones que han patit violència i altres dones que estan acompanyant-les», ha dit Gina Cortés.

Treball col·laboratiu

En aquests moments, Medusa ha iniciat un treball col·laboratiu amb serveis vinculats a l’atenció a víctimes de violència masclista, entre els quals hi ha els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), els Serveis d’Intervenció Especialitzada en Violència Masclista (SIE), Serveis Socials, les Àrees Bàsiques de Salut, l’Hospital de Figueres, Mossos d’Esquadra i també entitats socials. L’objectiu és crear una xarxa comunitària per treballar d’una forma més coordinada.

«El voluntariat està dirigit a dones, perquè pensem que és important que dones estiguin acompanyades d’altres dones», ha apuntat la responsable del projecte Veïnes per Veïnes, i també ha assenyalat: «El grup de voluntàries haurà d’estar molt ben consolidat perquè no volem que hi hagi una entrada i sortida de gent constant, principalment per respecte a les dones que seran acompanyades».

«Es tracta d'actuar com a veïnes que donen suport a dones que es troben en una situació de fragilitat»

Gina Cortés - Responsable de Veïnes per Veïnes

Gina Cortés és graduada en Antropologia Social i Cultural i postgrau en Justícia Restaurativa; té formació en mediació i gestió de conflictes i en facilitació de grups des de la perspectiva del Treball de Processos; ha treballat com a investigadora i en la gestió de projectes enfocats a garantir els drets humans i socials, i ha participat en diverses entitats, en projectes educatius, en l’acompanyament en l’àmbit judicial de dones supervivents i en l’activisme feminista.

Ester Pagès-Arenas és graduada en Psicologia especialitzada en violències; va cursar el màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania en l’especialitat de Teoria Crítica; actualment treballa acompanyant dones que han patit violència sexual des de la psicoteràpia individual i grupal i formant a professionals, i disposa d’experiència en el camp social, tant en investigació centrada en dones i gènere, com en intervenció, dinamitzant projectes de cohesió social.