El moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), ha entregat les Flors d’Honor 2021 en un acte que ha aplegat unes 200 persones, entre representants del moviment a tot el país, representants institucionals i del món de la jardineria i de la planta a Catalunya i Andorra.

Durant la gala s’han premiat 154 municipis de Catalunya, i també d’Andorra, que es va incorporar el 2020 al moviment, i que han rebut el reconeixement de Viles Florides pel seu treball de transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Durant el transcurs de l’acte s’ha presentat el documental Viles Florides. 10 anys fent créixer el verd per commemorar el 10è aniversari del moviment i que fa un repàs a aquesta darrera dècada i a l’aportació que ha fet el moviment als municipis que en formen part.

Roses ha assolit enguany per primer cop la Quarta Flor d’Honor, després de les visites i valoracions on s’han tingut en compte aspectes com les característiques pròpies del municipi, d’essència turística i marinera, i l’aposta decidida per una jardineria mediterrània amb presencia de nombroses espècies ben agrupades per requeriments hídrics. Destaca per sobre d’altres flors la rosa, la presència de la qual és ben visible en avingudes i a la Ciutadella i s’ha considerat la jardineria i els espais verds com un actiu important que s’utilitzen per donar valor afegit a Roses.

El regidor d’Infraestructures i Serveis de Roses, Juan Manuel Fernández, va recollir el guardó Ajuntament de Roses

El regidor d’Infraestructures i Serveis de Roses, Juan Manuel Fernández, va recollir el guardó el passat divendres, mostrant-se molt satisfet per l’obtenció d’aquesta Quarta Flor i fent extensiva la felicitació i agraïment per aquest reconeixement a l’equip de jardineria i tota la plantilla de Rosersa per la tasca realitzada al llarg dels darrers anys.  

Només hi ha 15 municipis amb quatre Flors d’Honor, entre els quals hi ha Figueres, que manté la quarta flor. A més, n’hi ha 64 més amb tres Flors d’Honor; 57 amb dues Flors d’Honor i 14 amb una Flor d’Honor. També hi ha 4 municipis, entre ells Bàscara, que s’han adherit al moviment en els darrers mesos i la seva valoració es farà en l’edició de 2022.

La presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, assegura que Viles Florides és un element “clau” en el replantejament de l’urbanisme dels pròxims anys: “Si volem una societat saludable i equilibrada cal apostar amb força per infraestructures verdes i per fer créixer i dissenyar els nostres municipis sota criteris de sostenibilitat i vetllant sempre per la preservació del medi ambient. És la garantia del nostre futur, com a persones i com a planeta”.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha felicitat Viles Florides per sumar ja una dècada “posant color” a pobles i ciutats. Jordà assegura que gràcies a moviments com aquest Catalunya “es transforma mirant directament cap al verd. La consellera també ha celebrat que la gala anual de Viles Florides s’hagi pogut celebrar enguany presencialment “després de la maleïda pandèmia”.

Quatre nous reconeixements

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment als que no només opten municipis, sinó qualsevol projecte d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, són exemple a seguir.

En aquest sentit, Vilanant ha rebut el Premi a la Participació Ciutadana. D’altra banda, s’ha atorgat el Premi a la Millor Rotonda Florida a la rotonda Canillo Sud del comú de Canillo (Andorra).

Enguany, a més, el jurat ha establert quatre noves mencions. A la Rehabilitació d’Espais Emblemàtics, que s’endú la ciutat de Reus (Baix Camp); a la Innovació Tecnològica i la Qualitat Ambiental, per a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental); a la Biodiversitat, per a Malgrat de Mar (Maresme) i al Patrimoni Arquitectònic i Verd Urbà, que rep Castelló d’Empúries, que revalida aquest any la tercera Flor d’Honor.