La responsable de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la capital de l'Alt Empordà, Aurèlia Ramos Montoloi (Barcelona, 30/01/1966), forma part de l'organització des del 2012. Com a sòcia i membre de la junta local, anima a tothom a participar en els actes que se celebren a la comarca i enfilar cap a Barcelona per aconseguir "reactivar el moviment popular".

Present des de la seva creació, Ramos anima la gent a celebrar els actes a Figueres i baixar a la manifestació per omplir els carrers de Barcelona.

Pocs dies abans de la Diada, com valora la situació actual de l’independentisme?

La situació és complicada, a causa de la pandèmia i la inacció política del govern de la Generalitat i alguns partits polítics, anomenats independentistes.

Quin paper ha de jugar l’ANC?

Volem activar el moviment popular per pressionar el front institucional. Cal que els tres fronts vagin units: popular, institucional i internacional.

Encara en pandèmia, la idea és tornar a connectar amb la gent i els carrers?

Si, la gent hi és, i hem d’entendre que només des de la base social aconseguirem que els partits polítics facin el que la majoria desitja, que és la independència de Catalunya, i així poder evitar la repressió de l’Estat Espanyol i assolir la llibertat plena.

Què està previst per a aquest 11 de setembre a Figueres?

Iniciarem els actes el 9, a les set de la tarda, amb la presentació del llibre «L’Oportunitat» del Sr. Jaume Rius a l’auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport de Figueres. El 10 de setembre, a la plaça Josep Pla, a les vuit del vespre, celebrem un acte conjuntament amb Òmnium i el CDR, Independència, ni un pas enrere, amb la intervenció de Sebastià Roig, Toni Garcia, i concert de música amb Oriol Sunmorenao Trio. Per la Diada, juntament amb Òmnium Cultural, i organitzat per ells, farem l’ofrena floral i, tot seguit, a les dotze del migdia, marxem amb autocars des de l’Institut Olivar Gran cap a la manifestació de Barcelona sota el lema «Lluitem i Guanyem la independència».

Toca anar a Barcelona doncs?

Hem d’anar a Barcelona, a fer pinya, per poder assolir els objectius.

Tot plegat amb l’aniversari de l’1 d’octubre a l’horitzó, on Figueres serà protagonista.

Sí, hi haurà dos actes, l’arribada en marxa lenta, amb sortida des d’Elna, amb un acte polític al final i, tot seguit, un concert amb un grup musical referent dels Països Catalans.