Manel Bartoll (Barcelona, 1958) és el president del Rotary Club Roses-Empuriabrava. Aquest any, el club té grans reptes per endavant, com ara preparar el projecte que es presentarà el 2022 a la trobada internacional d'Eurostar, que organitza el club rosinc. El Rotary Club Roses va ser fundat l’any 1988 i l’any següent va néixer el d’Empuriabrava. L’any 2000, els clubs es van fusionar i van ampliar el seu servei. Bartoll ha format part de diverses juntes del club des de l’any 2010 i aquest és el segon cop que assumeix la presidència.

Com a nou president del Rotary, quins objectius s’ha fixat?

M’agradaria poder deixar enllestides les coses que no han pogut fer els presidents anteriors a causa de la pandèmia i treballar en nous projectes. El nostre club forma part d’una xarxa anomenada Eurostar, que reuneix set clubs de diferents països, i una vegada a l’any organitzem una trobada conjunta en una seu diferent per dur a terme conjuntament projectes rellevants. D’aquí nou mesos es fa la trobada anual a Suïssa, on haurem de presentar el nostre projecte, ja que el 2023 acollirem a Roses la trobada internacional Eurostar. Fem una cosa similar amb vuit clubs de la província de Girona. L’empenta va sortir del nostre club, durant la meva primera presidència, el 2015-2016. L‘any que ve ens torna a tocar a nosaltres, i també presentarem un projecte per a la comunitat.

Reptes que se sumen a la feina habitual.

Sí, tot això a banda de fer les col·laboracions habituals amb Creu Roja, Càritas o la Fundació Roses contra el Càncer, entre altres entitats. També fem altres col·laboracions, per exemple aquest any amb l’associació Amics de Guinea Conakry.

El Rotary és arreu del món.

Sí, a banda que cada any donem suport al projecte d’un pais europeu, el nostre gran projecte internacional des de fa molts anys era l’erradicació de la polio a tots els països del món, menys a l’Afganistan i el Pakistan. A escala internacional, els projectes que tenen a veure amb la maternitat, l’educació, la sanitat, l’aigua, entre d’altres, poden optar a una ajuda. S’han de complir una sèrie de requisits i, sobretot, el més important és que el projecte es pugui autoabastir, que no desaparegui.

La feina que fan es coneix prou?

Ara intentem estar més presents a les xarxes socials. No només som membres d’un club de serveis que es dedica a intentar ajudar la comunitat, sinó que som gent del poble.

Quants socis té actualment i com funciona l’entitat?

Som una xarxa de molta gent del poble, la majoria empresaris i gent del món lliberal. Actualment som 28 membres i cadascun fa una aportació que ens serveix per finançar els nostres projectes solidaris. Una persona que considera que la societat li ha afavorit entra en un club com el nostre per poder retornar a la societat el que ha rebut d’ella a banda de potenciar l’amistat.

Com és el treball amb la junta?

Som una junta de sis persones per facilitar les reunions. Malgrat tot, aquest és un any que hem treballat molt, i ens hem seguit reunint setmanalment, sempre.