Els Agents Rurals han localitzat un 33% menys de burilles en un tram de 400 metres de la carretera B-431 d'Avinyó (Bages) on el juny de 2020 s'hi van instal·lar senyals dissuasives com a prova pilot. El 2017 es va iniciar un incendi forestal en aquesta zona, que va afectar 79,4 hectàrees i la investigació va determinar que l'origen del foc va ser el llançament d'una burilla. Des d'aleshores, els Agents Rurals han fet buidatges anuals de burilles per fer-ne un seguiment. L'any 2020 van localitzar 249 burilles, mentre que enguany se n'han localitzat 161, un 33,2% menys. Segons informa Agricultura, un 5% dels incendis forestals són causats per burilles, tot i que representen el 33% de les hectàrees cremades a Catalunya en els darrers 10 anys.

Un any després de la tercera batuda per retirar totes les burilles entre els punts quilomètrics 48,8 i 49,2 de la carretera B-431, els Agents Rurals han tornat a repetir la mateixa acció per poder comprovar l'impacte de la instal·lació de les senyals dissuasives en una zona amb especial incidència d'incendis per aquesta causa. L'any 2020, i després de la neteja feta exactament un any abans, es van localitzar 249 burilles. Aquest any s'han comptabilitzat en aquest mateix tram 161 burilles, una xifra que suposa una reducció del 33,2%.

Aquesta prova pilot feta pel Cos d'Agents Rurals amb la col·laboració del Servei Territorial de Carreteres de Barcelona volia estudiar l'impacte dissuasiu en una carretera on els darrers anys s'hi havien declarat tres incendis forestals a causa del llançament de burilles, que van cremar un total de 170,5 hectàrees.

Prova pilot

Els Agents Rurals han realitzat un estudi de tots els incendis forestals produïts per burilles al voral de la xarxa viària, elaborant un mapa de carreteres més sensibles a aquesta problemàtica. A banda de la B-431 -on s’ha realitzat la prova pilot- s'han detectat 8 punts més de la xarxa viària catalana amb especial incidència d’aquesta problemàtica: la C-32 entre Calella i Canet, la C-37 a Sant Salvador de Guardiola, la N-260 entre Figueres i Portbou, la N-II entre el Pertús i Figueres, l’AP-7 entre La Jonquera i Figueres, la C-12 entre Flix i Maials, la N-420 entre Corbera d’Ebre i Móra d’Ebre i la C-14 entre la Riba i Montblanc.

L'incendi d’Avinyó del 2017

El 5 de juliol de 2017 es va iniciar un incendi forestal al mateix punt quilomètric on s'ha realitzat aquesta actuació. L'incendi va acabar afectant un total de 79,4 hectàrees de terreny agrícola i forestal i les investigacions dutes a terme pel Cos d’Agents Rurals va determinar que l'origen va ser el llançament d’un burilla al voral de la carretera.En el marc de la investigació, agents de l'Àrea Bàsica del Bages van fer una inspecció acurada del voral de la carretera B-431, agafant de mostra un tram de 100 metres (entre el punt quilomètric 49 i 49,1) per fer un estudi del llançament de burilles. Des d'aleshores, s'ha fet un buidatge anual per tal de poder fer seguiment de les mesures.

La inspecció va evidenciar la quantitat de burilles que es llencen en només un any i la zonificació de les mateixes va demostrar que aquestes es concentren especialment en un tram concret de la carretera, fet que es podria relacionar amb l'hàbit adquirit per algun fumador.

245 incendis forestals a causa de cigarretes en deu anys

L'any 2020 es van produir a Catalunya un total d'onze incendis forestals provocats per fumadors que van cremar un total de 19,47 hectàrees. En els darrers 10 anys s'han produït a Catalunya 254 incendis forestals a causa de cigarretes que han cremat un total d'11.700,26 hectàrees. En aquest període entre l'any 2011 i 2020, els incendis forestals a causa de burilles han representat un 4,8% del total però en canvi han causat el 32,9% del total d'hectàrees cremades.En el que portem d'any 2021 ja s'han produït a Catalunya un total de 26 incendis forestals a causa del llançament de burilles. El més important es va produir a Llançà el passat 16 de juliol i va cremar un total de 400,70 hectàrees.