Matí d'emocions al Teatre Municipal de Roses. Montse Mindan (Junts per Roses) ha traspassat la vara d'alcalde a Joan Plana (ERC) després que el ple ha concedit, aquest dissabte, 26 de juny, onze dels disset vots a la candidatura republicana (els deu dels representants de l'equip de govern i un del regidor de Lliures). La regidora socialista a l'oposició Olga Simarro també ha presentat candidatura a l'alcaldia, però només ha rebut el suport dels tres vots del seu grup. El relleu de Montse Mindan per Joan Plana és fruit d'un pacte signat fa dos anys a Canyelles, en constituir-se l'equip de govern de Junts, ERC i Gent del Poble, segons el qual el mandat de quatre anys quedaria repartit a l'alcaldia en dos anys per a cada un dels dos representants polítics.

Montse Mindan, en el seu discurs, ha manifestat que «els pactes se signen per ser complerts». La política de Junts ha assegurat que encara queda molta feina a fer a l'Ajuntament rosinc i també ha confessat que aquest dia és molt important per a ella perquè «es tanca una etapa molt important de la meva vida». Fent balanç a la seva trajectòria a l'alcaldia, Montse Mindan ha fet un breu repàs a moments bons i no tan bons: «He hagut de fer front a inundacions, incendis, terratrèmols, la pandèmia... També he pogut compartir moltes alegries i vull agrair el suport i els sacrifis a la meva família». Recordar que Montse Mindan va assolir la majoria absoluta, el 2019, gràcies als 4 regidors de JxCat, els 4 d’ERC i els 2 de Gent del Poble. «Espero haver-vos servit, rosincs. He après que tothom té dret a equivocar-se», ha admès l'exalcaldessa, mentre, dirigint-se al seu successor, ha dit: «Et desitjo seny, empatia i paciència al poble».

Joan Plana no ha pogut dissimular dos sentiments que ha citat tan bon punt ha iniciat el seu parlament com a alcalde de Roses: «Emoció i orgull». «L'emoció és difícil de definir perquè soc alcalde del poble on vaig néixer», ha admès, alhora que hi afegia, en referència a l'orgull: «Parlar de Roses és parlar de l'autèntic bressol de Catalunya».

A la primera fila de la sala de butaques del teatre, en representació del Govern de la Generalitat, s'hi han assegut les conselleres Teresa Jordà i Gemma Geis. Joan Plana els ha dirigit unes paraules: «Roses estarà al costat de les nostres institucions». L'alcalde republicà ha dit també que, entre els seus reptes, hi ha el parc natural de Cap de Creus i la pesca, que «es troba en un moment complicat».

Entre el públic, molts representants polítics, com el diputat al Congrés Gabriel Rufian, el senador Jordi Martí Deulofeu i la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez, a més d'alcaldes de la comarca: Ferran Roquer, Núria Escarpanter, Agustí Badosa i Salvi Güell, entre altres.