El mercat municipal de Roses ha registrat llargues cues amb desenes de persones aquest dissabte, 12 de juny. Unes cues que no eren, però, per comprar fruita, verdura, carn o altres aliments sinó que esperaven per poder-se vacunar contra la covid-19. Tots els que s'hi ha acostat són veïns d'entre 45 i 59 anys -tot i que també es permet fins als 40- de l'Àrea Bàsica de Salut de Roses, que, a més d'aquesta localitat, inclou els municipis de Cadaqués, Palau Savardera, Pau i Castelló d'Empúries. Entre els que hi han anat hi havia ciutadans que no tenien cita prèvia i d'altres que sí. Tot plegat ha fet superar les expectatives per la gran quantitat de persones que des de primera hora esperaven a l'entrada.

L'aspecte del mercat de Roses a primera hora d'aquest dissabte era molt diferent a l'habitual. Una llarga cua de persones esperaven a l'entrada del recinte per poder-se vacunar. Molts d'ells tenien cita prèvia però la majoria han aprofitat la iniciativa de Salut de poder-se immunitzar sense haver demanat hora prèviament. Alguns com en Wilfredo expliquen que han arribat ben aviat perquè després havia de treballar. Ell i el company de feina amb qui hi ha anat es dediquen al món de l'hostaleria. "Per a nosaltres és molt important, perquè estem davant del públic. Quan vam saber que podíem venir, no vam dubtar", explica.

Malgrat que la iniciativa va dirigida a persones de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Roses que tinguin entre 45 i 59 anys, Salut ha obert la possibilitat que també hi vagin persones de 40 a 45. El director de l'ÀBS, Ricard Bonet, reconeix que els ha "sorprès" la quantitat de gent que s'ha acostat al mercat i es mostra satisfet per la resposta de la població.

"Vam proposar-ho per millorar l'estat vacunal de la nostra àrea bàsica perquè estem per sota de la mitjana. Venir sense tenir cita prèvia ens permet millorar", explica Bonet. L'ABS de Roses inclou també les localitats de Palau Savardera, Pau, Cadaqués i Castelló d'Empúries.

Molts dels veïns reconeixien que els ha impactat veure "tanta gent" per anar-se a vacunar a primera hora, però se'n felicitaven. "M'he espantat i tot quan he vist la cua, però la veritat és que me n'alegro, perquè si no ens vacunem tots no ens en sortirem", explica la Mari Carmen Tejada.

Supera les expectatives

Des de l'Ajuntament de Roses reconeixen que els han superat les expectatives al veure la quantitat de gent que s'ha acostat a primera hora del matí. El regidor de Salut del municipi, Marc Danés, destaca que la iniciativa és "molt important" per a ells ja que en pocs dies comença de ple la temporada turística. "Necessitem que el màxim de gent estigui immunitzada per afrontar-la amb totes les garanties", assenyala.

Sis localitats més

L'experiència de Roses ja s'ha fet a l'Escala i es repetirà a cinc localitats gironines més. En concret, seran la Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Lloret de Mar i Tossa de Mar (Selva).

A la Bisbal es vacunarà al Pavelló Firal els dies 18 i 21 de juny entre dos quarts de nou del matí i les set del vespre. El Pavelló Annex del Poliesportiu serà el punt de vacunació de Palafrugell i es punxarà sense cita prèvia els dies 21, 22 i 29 de juny entre dos quarts de nou i les set del vespre. Pel que fa a Torroella de Montgrí, la Marató de Vacunació es farà al Pavelló Esportiu els dies 15 i 17 de juny. Per últim, a Tossa i Lloret de Mar, la campanya sense cita es realitzarà el 15 i el 17 de juny respectivament en torns de matí i tarda.

D'altra banda, a Cassà de la Selva es farà una jornada intensiva de vacunació massiva el proper dilluns 14 de juny. En aquest cas s'administraran unes 270 dosis de Janssen, però els qui hi vagin han d'haver demanat hora prèviament.