La demarcació de Girona ha registrat vuit morts a les carreteres en els primers cinc mesos de l'any. És la mateixa xifra que la registrada l'any passat, segons informa el balanç presentat pel Servei Català de Trànsit (SCT).

Els accidents amb víctimes mortals es concentren en quatre comarques i on s'han produït més morts ha sigut a l'Alt Empordà. Un total de tres persones han perdut la vida a la nostra comarca; dues al Gironès; dues a la Selva; i una al Pla de l’Estany.

Tot i que, en general, el mes de maig, coincidint amb la fi de l’estat de l’alarma i la recuperació de la mobilitat a valors similars a la situació de prepandèmia, ha estat el mes més mortífer de l’any amb un total de 17 morts (un 38,6% de les víctimes mortals d’aquest 2021), a les comarques gironines només se n'ha registrat un, el passat divendres 7 de maig a Cornellà de Terri.

De les vuit víctimes, la major part (5) pertanyen a col·lectius vulnerables: han mort dos motoristes, un ciclista dos vianants, en aquest cas un més que l'any passat.

A Catalunya, 44 morts

Pel que fa a les dades a nivell de Catalunya, el SCT informa que aquest 2021, fins al 31 de maig, han mort 44 persones en 42 accidents de trànsit a les carreteres catalanes. Durant el mateix període de l’any passat van perdre la vida 45 persones en zona interurbana. Pel que fa als sinistres mortals, se n’han registrat quatre més, atès que al 2020 n’hi van haver 38.

En comparativa amb l'any passat, s'han duplicat les víctimes mortals en motocicletes, que representen el 34% del total. En aquests primers cinc mesos de l’any es consolida la tendència a l’alça dels accidents mortals amb més d’un vehicle implicat, atès que 34 dels 42 sinistres, el 81%, ho han estat. Els accidents en solitari, que l’any passat representaven la meitat de la sinistralitat mortal, enguany només suposen el 19%. Dins de la categoria d’accidents amb més d’un vehicle implicat, cal destacar també l’increment de les col·lisions frontals, que han passat de 5 el 2020 a 12 aquest 2021.

Cal remarcar que aquest tipus de col·lisions solen ser impactes d’alta intensitat amb conseqüències de lesivitat molt greus pels ocupants dels vehicles i acostumen a estar relacionades amb avançaments temaris o indeguts; amb les distraccions, com la utilització del mòbil, que suposen una desviació de la trajectòria del vehicles, o també amb la fatiga i la somnolència

En la radiografia de la sinistralitat d’enguany també convé destacar que les víctimes mortals per tipus de dia de la setmana es registren la meitat en dies feiners (22) i l’altra meitat en cap de setmana (des de divendres a les 15 h) o festiu (22).

Per franja d’edat, el tram de 35 a 44 anys és el que acumula més víctimes mortals (13) i gairebé els ha duplicat respecte del mateix període de l’any passat (7). En canvi, la franja de 45 a 54 anys és la que presenta major reducció respecte l’any passat, ja que s’ha passat de 15 morts a 6.