L'Ajuntament de Figueres ha anunciat l'obertura dels patis exteriors de l'antiga presó del carrer Sant Pau, en desús d'ençà de l'entrada en servei del centre penitenciari del Puig de les Basses, com a espai "de trobada ciutadana". L'anunci l'han fet l'alcaldessa Agnès Lladó i el regidor d'Urbanisme Xavier Amiel, durant una visita al recinte, que encara és propietat de la Generalitat. L'obertura serà possible a partir de la signatura d'un conveni entre el consistori figuerenc i la direcció general de Patrimoni. L'equipament i els terrenys que l'envolten han estat pendents d'ús, des de fa temps, a conseqüència del projecte fallit d'ubicar-hi l'escola pública Carme Guasch.

El pati que envolta l'antiga presó del carrer Sant Pau. SANTI COLL

L'objectiu de l'equip de Govern és dotar la part de migdia de la ciutat d'un nou espai verd, ja que és una de les grans mancances de la zona compresa entre l'avinguda Salvador Dalí, l'eix de la Rambla i el carrer Nou. L'alcaldessa ha recordat la voluntat municipal d'ubicar dins de l'edifici "una minidelegació de la Generalitat", entre altres serveis. Davant de la reivindicació veïnal d'aprofitar l'aparcament existent, Lladó ha assegurat que l'Ajuntament "no es tanca" a fer-la possible. Xavier Amiel ha posat èmfasi en la redacció del nou Pla General i en el fet que contemplarà l'obertura d'espais verds en aquesta part de la ciutat.

Aquest projecte comportarà l'enderroc de totes les tanques que envolten el recinte de l'antiga presó de Figueres i el trasllat del mosaic del Grup 69, ubicat a la plaça d'Ordis i per al qual el consistori buscarà un nou emplaçament.