El mes de gener passat, gràcies a la Garantia Juvenil, l’Ajuntament de Vilafant va poder contractar Guillem Surroca per exercir de tècnic de transparència i participació i, a poc a poc, el portal es va anar omplint de contingut. Vilafant és un dels deu municipis que utilitzarà la plataforma Decidim, de la Diputació de Girona, i s’estrenarà per engegar el procés participatiu sobre els usos de Palol Sabaldòria. El procés s’iniciarà aquest mes de juny. «La voluntat és obrir la participació a la gent de casa i de fora del municipi», diu l’alcaldessa vilafantenca, Consol Cantenys.

En el poble de Vilafant, es tenen indicis d’haver estat habitat des de fa molt de temps. Des dels assentaments neolítics, descoberts a la serra de Mas Bonet, de més de 5.000 anys d’antiguitat, fins a les restes iberes del segle IV abans de Crist. Però, l’origen d’un nucli urbà a Vilafant es remunta a l’edat mitjana i no en un sol nucli, sinó que en són dos de separats: el nucli on trobem l’església de Sant Cebrià, l’actual nucli antic de Vilafant, i el nucli de Palol Sabaldòria, actualment inhabitat.

Palol Sabaldòria es troba a uns 750 metres al sud-est del nucli antic de Vilafant, a la riba esquerra del riu Manol. Aquest terreny, d’uns nou mil metres quadrats d’extensió, es troba enlairat en un planell envoltat de la vegetació, que acompanya el meandre del riu i de l’esplanada que forma la Bòbila d’en Soler. Després de romandre en estat ruïnós durant molts d’anys, l’Ajuntament vilafantenc va decidir comprar aquests terrenys i els va tancar l’any 1999.

L’edifici més antic del que encara es manté i es té constància, a Vilafant, és l’ermita de Palol Sabaldòria, un petit temple religiós del període preromànic II. La datació aproximada d’aquest temple és dels segles VIII-IX.

L’ermita i tot el seu perímetre són objecte, aquests darrers anys, d’un procés de descoberta arqueològica que ha tret a la llum vestigis medievals molt importants. L’Ajuntament vol dur a terme un procés participatiu per a decidir els usos de tot el complex de Palol Sabaldòria, un espai amb moltes possibilitats.