Aquest dissabte 15 de maig, a les 18 hores, a la sala d’actes de la Casa de Cultura de Llançà tindrà la presentació del projecte del nou Geriàtric i Centre de Dia Les Esplanes. En acabat, s'inaugurarà l’exposició que es podrà visitar del 15 al 30 de maig. La presentació serà a càrrec de l’equip redactor del projecte, MIBA architects, dirigit pels arquitectes Laia Isern Ros i Toni Montes Boada, guanyadors del concurs obert convocat per l'Ajuntament de Llançà i realitzat l’any 2019.

L’edifici s’emplaça en una parcel·la de propietat municipal de 11.131,94m2 que se situa a l’avinguda Antoni Margarits, entre els carrers Selva de Mar i Era, i la zona verda del Pla Especial les Esplanes.

El projecte proposa un edifici extensiu, d’un sol nivell, que ocupa tota la petjada edificable i genera patis que proporcionen llum i ventilació natural en la millor orientació a tots els espais habitats. Aquest plantejament permet també integrar l’edifici en la topografia del lloc, donant-li continuïtat a nivell de terra i també de la coberta enjardinada amb espècies autòctones, de manera que és possible restituir el paisatge i mantenir verda la totalitat de la petjada de la parcel·la. Els patis s’enjardinaran amb herbes aromàtiques, plantes de flor i arbres de fulla caduca i es crearan feixes amb horts per als usuaris.

L’encaix del programa integra harmònicament la residència geriàtrica i el centre de dia, aconseguint preservar l’autonomia dels espais d’intimitat respecte dels de convivència i alhora garantint l’accessibilitat sense barreres arquitectòniques.. L’organització de l’edifici en dos claustres a una sola planta permet que totes les habitacions tinguin les millors orientacions a sud-est i a sud-oest i relació directa amb el jardí. Hi ha habitacions dobles i individuals i estan adaptades als diferents graus de dependència dels usuaris. Totes tenen un ràfec que les protegeix del sol i genera una extensió de l’espai interior cap a l’exterior.

Per a 46 residents i 30 usuaris

La capacitat de la residència serà de 46 persones, amb 18 habitacions individuals i 14 de dobles. A més, es plantegen dues opcions d’ampliació futura aixecant una planta superior en forma de U al voltant dels patis centrals. Una opció planteja una ampliació de 82 places repartides entre una part de residència amb18 habitacions individuals i 12 de dobles i 21 habitatges tutelats, mentre que l’altra opció planteja una ampliació de 91 places de residència, amb 35 habitacions individuals i 28 de dobles. El centre de dia està previst que comenci a funcionar amb una capacitat de 30 persones i que es pugui anar ampliant fins a 50 persones.

El projecte aposta fermament pel model bioclimàtic que consisteix en interpretar les condicions de l’entorn, les seves capacitats ambientals i els recursos a l’abast i treure’n el màxim profit, reduint la demanda d’energia i d’aigua i minimitzant l’impacte ambiental dels materials, els processos constructius i la generació d’energia neta. El disseny de l’edifici, amb l’orientació i la disposició dels patis, la ventilació creuada i la vegetació, afavoreix que tingui una alta capacitat de dissipar la calor en els mesos càlids i també la capacitat d’obtenir guanys tèrmics durant els mesos freds.

Alhora que es busca reduir al màxim la demanda d’energia de l’edifici, s’aposta per produir energia neta per mitjà de 204 plaques fotovoltaiques que han d’aportar 71,4kW de potència i la instal·lació d’una caldera de biomassa. L’aigua de la pluja s’emmagatzema en aljubs per al reg del jardí i omplir les cisternes dels inodors.

Amb l’objectiu de fomentar la convivència i la qualitat de les relacions, es proposa un gran ventall d’espais comuns, interiors i exteriors, tant a la residència com al centre de dia, amb menjadors, tallers, sala de fisioteràpia, etc. a més dels patis interiors i el jardí exterior, que disposarà d’horts que permetran integrar exercici, alimentació i pertinença al grup.

A conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, s’ha adaptat el projecte per tal que sigui possible la sectorització de la residència i del centre de dia per tal de poder contenir les infeccions en cas de futures pandèmies.