El degà del Col·legi d'Advocats de Figueres-Alt Empordà, Joan Ramon Puig, ha fet palesa, un cop més, la percepció de l'advocacia de la comarca que els jutjats figuerencs estan «col·lapsats». També ha dit, però, que, malgrat la saturació de feina, tots aquells assumptes que es presenten es van tramitant. Puig ha fet aquesta i altres consideracions com a convidat del programa L'Anàlisi, d'Empordà TV, que condueix la periodista Magda Pujol, amb l'acompanyament de les també periodistes Sònia Duñach i Mairena Rivas, i que aquest 6 de maig ha estat dedicat a La justícia en temps de pandèmia.

El degà dels advocats ha indicat que «la justícia és lenta», si bé els jutjats donen preferència als assumptes que tenen a veure amb menors o a la jurisdicció penal. «Amb números estadístics, hi ha un retard en més d'11.000 assumptes pendents de resoldre», concreta l'advocat, el qual també fa la següent observació: que l'Alt Empordà és «una comarca complexa judicialment» no només perquè té 68 municipis, una costa i una frontera, sinó perquè diàriament la travessen «moltíssimes persones», com a «porta d'entrada d'Europa».

Jaume Torrent, l'exdegà del Col·legi d'Advocats, també ha intervingut en el programa televisiu i ha estat taxatiu quan ha fet aquesta afirmació: «La justícia, en ser tan lenta, és injusta».

Les advocades Carmela Cusí i Montse Vallès han parlat, entre altres temes, sobre com ha funcionat el torn d'ofici aquest darrer any. «S'ha tornat a un tipus de delicte lleu, com a finals dels anys 80, com són furts, robatoris en cotxes, estrebades... per obtenir diners fàcils. La situació de misèria social s'ha duplicat o triplicat i això ha fet augmentar aquesta classe de petit robatori, i també les ocupacions», han comentat les advocades.

Al marge del retrat de la justícia, Jaume Torrent ha aportat un argument optimista a aquest context de pandèmia i ha apuntat que «cada crisi suposa fer un pas endavant». «S'han fet importants avenços dins la medicina, la farmàcia, la distribució, la informàtica, les comunicacions... i de les crisis també s'aprèn», ha conclòs.