Alcalde d'Agullana (Junts). Josep Jovell i Pujolà (Agullana, 1969) ha estat empresari i restaurador i l'any 2019 va entrar en la política municipal assolint l'alcaldia del seu municipi, amb la formació de JuntsxAgullana i l'Estrada. Amb ell repassem l'actualitat local.

JuntsXAgullana i l'Estrada va substituir, fa un parell d'anys, ERC al capdavant de l'Ajuntament del municipi. Josep Jovell ha hagut d'afrontar el coronavirus, com a tema principal, després de l'inici d'aquest mandat.

Com ha quedat el poble després de més d'un any de pandèmia?

Hem pujat quant a empadronats. Feia molts i molts anys que no arribàvem als 900 i, ara, estem al voltant dels 930. Creiem que hi ha influït la bona situació geogràfica, a prop de la Jonquera. Si la gent busca una mica de tranquil·litat, a tres quilòmetres, hi som nosaltres. Molta gent ens demana cases amb patis, preferentment, per llogar i per comprar. La pandèmia ha afectat a tothom, però als pobles ens ha afectat en menor mesura. Molta gent gran s'ha posat la vacuna i van baixant l'edat.

Deia a la seva carta als Reis d'Orient, al gener, que aquest any volien tirar endavant projectes relacionats amb les energies renovables. Per on han començat?

Vam aprofitar les festes de Nadal de l'escola per posar plaques solars a tot el teulat de la llar d'infants. Quan la mainada va reprendre les classes, això ja estava en marxa. El mes passat, vam començar amb l'eficiència energètica, per canviar els vidres de l'ajuntament, del casal d'avis /Punt Jove i del Museu de l'Exili. Pròximament, adquirirem un cotxe elèctric. Ens ajudarà la Diputació de Girona.

També deia a la carta que tenien problemes amb la captació d'aigua.

Aviat, posarem a licitar un compostador, que va a la minideixalleria, al costat del cementiri. Això va juntament amb una altra obra, que és la reforma i millora de la minideixalleria. A l'estiu, tot això estarà en construcció. Amb l'aigua, tenim problemes de costos. El 95% de l'aigua que comprem ve de Peralada. Nosaltres tenim, pujant cap a la Vajol, la Cascada d'en Rabassa, on es va fer una obra abans que entréssim nosaltres, però no acabem d'aconseguir que baixi aigua. Vam presentar una sèrie de projectes a l'ACA, perquè ens ajudés. Estem fent diverses d'obres perquè ens doni més pressió i això farà que ens arribi molta més aigua a dins del dipòsit. Farem una petita obra per instal·lar turbidímetres, per mesurar la turbiditat de l'aigua. Abans d'arribar a l'Estrada, hi ha un pou, que està en desús i el volem posar en marxa, per treure'n 40.000 metres cúbics a l'any. Vull dir que els Reis es porten bé.

En què destinaran els esforços en els dos anys que queden de mandat?

Per a nosaltres, tothom és igual i volem centrar-nos en totes les franges d'edats. Intentem tocar-ho tot. Darrerament, hem millorat molt la zona esportiva, fent una pista nova i posant gespa en una altra. Intentarem tenir el poble supernet i hem comprat una escombradora automàtica. A mig estiu, començarà l'obra del mandat per a nosaltres, que és la creació d'un magatzem municipal, cosa que, ara per ara, no tenim. Vam comprar un terreny anant cap a la Vajol i allà tindrem un magatzem i l'arxiu municipal. El que hem de fer nosaltres és escoltar i solucionar el que ens diu la gent.

Estan contents del servei que dona l'Asil Gomis al poble?

Tenim la planta del mig com a centre de dia, des de fa onze anys. És un edifici modernista i intentarem que el Consell Comarcal ens doni un BCIL. La idea és anar invertint. Estem a la meitat de les places cobertes. Si treballem, el poble podrà estar molt més content. Tenim marge de maniobra.

Quina és la principal reivindicació que ha de fer Agullana?

Agullana és un poble tranquil i acollidor. Sempre ha viscut del suro.

Com els agradaria deixar millor el poble del que està ara?

El trencant de Can Quartos segueix sent complicat, ja que hi ha hores al dia que no pots accedir al teu poble, perquè està col·lapsat pels camions i les benzineres. Això és un problema per a Agullana i hi ha gent que ens truca molt emprenyada.