Els Agents Rurals han estrenat aquest dijous al Port de la Selva (Alt Empordà) la primera embarcació híbrida de Catalunya, que permetrà vigilar "tots els racons" de la Costa Brava. Es tracta d'un vaixell d'onze metres d'eslora, que porta incorporat un motor elèctric i que facilitarà l'accés a espais naturals com les Illes Medes o el cap de Creus, sense fer servir el motor de combustió. A més, el poc calat que té facilita fondejar en zones poc profundes, com cales que fins ara eren de difícil accés. Tot i que aquest dijous s'ha batejat i ha començat a flotar, el nou vaixell no estarà plenament operatiu fins d'aquí a un parell de setmanes. Des del cos confirmen que ja s'ha començat el procés per incorporar un altre bot per a la Costa Daurada.

El 'Mar Brava' ja fondeja a les aigües d'El Port de la Selva, abans d'anar al port de Roses on tindrà la seva base. En un parell de setmanes, els Agents Rurals de les comarques de Girona ja podran patrullar "tots els racons de la Costa Brava" amb aquest nou vaixell "més àgil i eficient" per fer les vigilàncies habituals. Es tracta d'una embarcació d'onze metres d'eslora híbrida, la primera a tot Catalunya, però no l'última. I és que des del cos ja han començat els tràmits per incorporar-ne una segona que anirà a la Costa Daurada.

L'objectiu és "millorar la tasca" dels Agents Rurals especialment després de la "massificació d'alguns espais naturals del litoral gironí". L'inspector en cap del cos, Josep Antoni Mur, explica que els preocupa especialment la protecció de la posidònia, el furtivisme i la recol·lecció de corall vermell en zones prohibides.

{C}

Els Agents Rurals estrenen la primera embarcació híbrida de Catalunya al Port de la Selva

Els Agents Rurals estrenen la primera embarcació híbrida de Catalunya al Port de la Selva

A més, el nou bot permetrà accedir a zones protegides amb un motor elèctric i així s'evitarà fer servir el de combustió. "Per a nosaltres és molt important, perquè podem entrar sense molestar la fauna marina, però també ens permet ser discrets en una actuació", assenyala el director general dels Agents Rurals a Catalunya, Marc Costa.

En aquest sentit, Costa també ha destacat que es tracta d'un vaixell amb "poc calat". Això, a la pràctica facilita l'accés a zones poc profundes, que fins ara eren espais on els Agents Rurals no podien entrar. "Podrem arribar a la totalitat dels espais marítims de la Costa Brava", diu.

"Millora la tasca dels Agents Rurals"

L'acte d'inauguració l'ha presidit la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha destacat que es tracta d'una tecnologia "necessària" per "millorar la tasca tan important que fan els Agents Rurals". Jordà ha volgut destacar també "l'aposta per l'ecologia i el confort" que aquesta embarcació aporta als professionals del cos.

Després de batejar-lo, els treballadors de Quer Professional Boats - l'empresa encarregada de la construcció del bot -, han posat l'embarcació per primera vegada a l'aigua. Ara, la nova embarcació ha d'esperar els darrers permisos.

La nova embarcació és una QUER 35 Pilot Cabin Walkarround, que ha estat desenvolupada per la drassana Quer Professional Boats de Port de la Selva. Compta amb un motor Volvo D6-380 EVC2 de baixes emissions i amb un motor elèctric de 10Kw Torqueedo, sent una de les barques més modernes i eficients que existeix avui en dia.

2509 actuacions

A les comarques gironines els Agents Rurals van fer 2.509 actuacions a la Costa Brava. En total es van decomissar 38 peces i es van posar 148 denúncies. A més, es van inspeccionar més de 2.000 embarcacions.

La consellera Jordà ha recordat també que a partir del 12 de juny es començaran a fer les proves d'accés al cos d'Agents Rurals per a l'escala bàsica. En total seran 50 els nous professionals que sortiran de la que és la primera convocatòria per entrar al cos des del 2009.