La figuerenca Rosa Prat Cufí, de 77 anys, arriba al Centre Cultural Molí de l'Anguila de Figueres acompanyada de la seva filla per rebre la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19. «Quan em van posar la primera vacuna, ni tan sols vaig notar la punxada i no vaig tenir tampoc cap mena de seqüela. Ara creuo els dits esperant que la segona sigui igual que la primera», explica a l'entrada de la seu de vacunació. Remei Castelló Ferrer té 68 anys i també ha accedit voluntàriament a posar-se la segona dosi de la vacuna. Afirma que ho fa amb convicció: «Estic molt contenta per haver-me vacunat perquè em dona molta seguretat. A més, no m'ha fet gens de mal ni m'ha donat cap problema».

El Departament de Salut consciencia la població que la vacuna és l'eina per posar fi a la pandèmia de coronavirus. Els infermers Manoli Rebollo i Albert Teba coordinen el registre de persones que arriben a vacunar-se al Molí de l'Anguila i els expliquen bé en què consisteix aquest procediment sanitari. Els dos coincideixen a dir que els agrada que els pacients els comentin que no han tingut cap reacció adversa, tant a la primera com a la segona dosi.

«Algú ens diu, com a molt, que ha sentit molèsties al braç, on li han posat la vacuna. Per precaució, diem que es poden prendre un paracetamol», comenten els sanitaris. Si algun pacient els pregunta quins efectes els pot provocar la injecció, els expliquen que, per norma general, són mínims o inexistents, d'intensitat lleu o moderats, i que en cas de sentir alguna reacció es resol en pocs dies després de la vacunació. Els més freqüents són dolor al lloc de la punxada, fatiga o cefalea.

La vacuna contra la Covid-19 és el punt final d'un llarg procés científic. Els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar-la.