El Pla estratègic de transició energètica en l'àmbit de la promoció econòmica de Figueres ha obtingut el suport unànime del ple municipal en la sessió celebrada aquest dimarts, 4 de maig. Aquest és un dels «projectes ambiciosos» que l'equip de govern, encapçalat per Agnès Lladó, ja va presentar el març passat, com a «base per generar actuacions destinades a avançar cap a una nova transformació de l'energia i, alhora, revertir una situació social i econòmica que tenim a la ciutat».

El vicealcalde segon i regidor de Promoció Econòmica, Jesus Quiroga, ha celebrat la unanimitat de l'acord ja que era un dels requisits per poder impulsar-ho. I ha assegurat que des del consistori s'està donant resposta a totes les calls (crides) de la Unió Europea "per dir que Figueres està aquí i vol participar en cada una de les accions".

L'execució del pla es preveu en el termini de cinc anys (2021-2025), amb una inversió de 40.550.000 euros en 48 programes específics. El projecte l'ha treballat la Consultora Baldrick i Munitz SL i es planteja dur-ho a terme de forma transversal des de diferents àrees del consistori i amb la col·laboració de tots els agents socials i econòmics de la ciutat. Els objectius principals del projecte són liderar l'ús de les energies verdes, abaratir l'energia i acabar amb la pobresa energètica, diversificar l'economia amb nous sectors estratègics i enfortir els sectors econòmics de la ciutat. El pla vol aprofitar els fons europeus Next Generation.

Per una altra part, tots els grups municipals amb representació al consistori figuerenc han consensuat una moció per reivindicar una planificació sobre la implementació de les energies renovables al territori.