Un grup de dones es reuneix cada matí a les deu a la Mesquita Al Imam Warsh de Figueres per cuinar les receptes típiques del Ramadà i disposar de prou plats per repartir-los a més de cent persones que o bé estan soles o bé viuen en una situació de vulnerabilitat econòmica. A dos quarts de set de la tarda, queda tot cuinat i preparat per a la distribució.

Mustafa Rahaoui i Larbi Dahou Chakkour, el vicepresident i un dels vocals de la Comunitat Musulmana de la Marca de l'Ham, respectivament, expliquen que, durant el mes sagrat dels musulmans, diàriament, acudeixen a la mesquita a buscar aliments entre 110 i 130 persones. «No es discrimina ningú, no només cuinem per a persones musulmanes, sinó per a qualsevol persona que ho necessiti. Nosaltres volem oferir a tothom el mateix menjar, amb la mateixa qualitat i elaboració, que el que mengem a casa nostra», remarquen.

El treball voluntari dels homes es tradueix a garantir que no falta cap dels ingredients necessaris perquè les dones puguin cuinar els plats per a l'ajuda alimentària. Ells aporten els diners i també s'ocupen d'anar a comprar tot allò que cal per elaborar una gran varietat d'especialitats culinàries: sopa harira, estofat, pa marroquí, patates braves, dàtils, cuscús, ous, pollastre amb arròs, pastissos i dolços...

Abans de l'emergència sanitària, la mesquita es podia convertir en un gran menjador social, però les restriccions a causa de la pandèmia de la Covid-19 han fet que el menjar solidari sigui ara per emportar, tot plegat perquè no es produeixin aglomeracions i, sobretot, per evitar el risc de contagi de coronavirus. «Malgrat les circumstàncies, la pandèmia no ha impedit que seguim portant a terme iniciatives solidàries i socials com aquesta i també d'altres. Tenim les portes obertes per a tothom», ha anotat Abdelkader El Ouakili El Abdelaoui, que és el secretari de la Comunitat Musulmana de la Marca de l'Ham.

L'oració nocturna

L'oració nocturna Els tres representants de la mesquita comenten que, si l'any passat van haver de viure el Ramadà amb els centres de culte tancats, aquest any s'han hagut de complir altres condicions importants a causa de la pandèmia. L'oració nocturna, que inclou extenses recitacions de l'Alcorà i que tradicionalment es fa a les mesquites, cadascú l'ha hagut de celebrar a casa seva, per respectar el toc de queda de les deu de la nit (el 9 de maig, aquesta mesura ha estat suprimida pel Procicat i ja no hi ha limitació horària nocturna).

A part d'aquest període sagrat, durant la resta de l'any, des de la Mesquita Al Imam Warsh, les accions benèfiques són una constant. Per exemple, es preparen lots d'aliments i productes de primera necessitat per poder-los fer arribar a famílies de l'associació que no reben cap ajut econòmic i que estan en una situació de pobresa i també a solters. «Recaptem diners per comprar carn, sucre, llet... i tot d'aliments bàsics per ajudar aquestes persones més necessitades, igual com ho poden fer Càritas o Creu Roja», exposa Larbi Dahou Chakkour.