Isabel Cortada va entrar a l'Ajuntament de Palau-saverdera el 2015. Actualment, governa en minoria.

Com ha afectat aquest any de pandèmia a la població palauenca?

En general, ha estat dur. Al principi, hi va haver persones que van estar ingressades, però s'han recuperat i estan bé. A mesura que ha anat passant aquest llarg any, tinc la certesa que no hi ha hagut cap defunció per aquesta causa. El que ens preocupava molt era la residència i l'escola. La residència, a l'època més dura, va tirar endavant i no hi va haver afectació fins a l'últim període, però va ser lleu. A l'escola, ha passat el mateix. Hi va haver petites incidències.

Quina incidència ha tingut en la gestió municipal del dia a a dia i en el seu govern?

Seguíem les instruccions, sobretot, d'higiene. Els serveis de neteja van contribuir a les zones sensibles del poble, on hi havia més circulació de gent. Vam intentar fer una desinfecció dels parterres. Hi va haver una frenada important de totes les relacions socials pel que fa al poble. Es va haver de suspendre un grup de lectura; la gent de la tercera edat es reunia a fer labors i això es va haver d'aturar; també es van haver de frenar les activitats a la biblioteca. Des de l'estiu passat, hem anat veient que s'han de mantenir les mans netes, distància, mascareta i reducció de persones en un espai. Aquí, a l'ajuntament, també hem fet el mateix.

Amb tot aquest enrenou, ja hem arribat a la meitat del mandat. Veu el got mig ple o mig buit quan toca fer balanç?

A partir del 2019, que vam entrar en minoria, van ser uns temps durs, perquè, primer, vam tenir pluges fortes, el Gloria va provocar que haguéssim d'invertir diners per arreglar camins i s'ha fet bé. Després, va aparèixer la pandèmia, que ens va obligar a plantejar la possibilitat de reduir la taxa d'escombraries als comerços i sector de la restauració. També vam haver d'habilitar una aula d'acollida, perquè els horaris de l'escola van ser flexibles. Han estat dos anys força durs. Soc optimista i, per tant, veig el got mig ple, però la feina d'un ajuntament no s'acaba mai. Els projectes no s'acaben mai. Tirem endavant el segell de transparència i li donem molt de valor. El tema del Sun Village s'ha resolt definitivament, però ha suposat una despesa important que ha sortit del mateix ajuntament. Vull dir que no hem demanat diners a ningú. Hem pagat 100.000 euros cada any, entre el 2019, 2020 i 2021, i només faltarà el 2022. Entenem que aquest pla d'ordenació (POUM) és molt expansiu, amb molts habitatges i encara ens queda molt de sòl per a edificar. En aquest mandat, hem canviat una part de l'enllumenat per leds, que suposa un estalvi energètic i menys emissió de CO2. Seguirem canviant l'enllumenat públic en aquesta mateixa línia.

El conflicte urbanístic heretat del Sun Village s'ha resolt de la manera com es preveia?

Sí, quan vam entrar, el 2015 , i ens vam trobar aquesta situació, vam confiar en els assessors jurídics i els seus plantejaments. Havíem d'intentar el no enderrocament de l'edifici. Va ser possible gràcies al nou POUM i al conveni econòmic amb la demandant. Hem acatat la sentència del jutge que ens va fer retornar la classificació del sòl tal com era abans a través d'una modificació del POUM. Ara està fora d'ordenació. Es pot dir que bé està el que bé acaba.

En què basen l'actual mandat municipal?

Tenim la necessitat d'anar arreglant carrers i la primera fase del PUOSC s'ocuparà de millorar el carrer Ciutat, que es troba a la part de dalt del poble, i un carrer nou que s'ha creat, que uneix el carrer Quintans amb el carrer Nou, que es diu carrer Rosselló. També tenim un projecte entre mans per utilitzar energies renovables als edificis públics i realitzar un estudi de mobilitat amb l'ajuda dels tècnics del Servei Català del Trànsit, amb qui hem signat un conveni de col·laboració. Palau té molts cotxes i la gent vol aparcar a davant de casa, cosa que, a vegades, crea conflictes o perillositat.

I amb quina actuació li agradaria arribar a les pròximes eleccions municipals?

A mi, m'agradaria mantenir l'Ajuntament sanejat i algun conflicte urbanístic resolt. Vam entrar amb un deute destacat, d'un 90% sobre el pressupost municipal i l'hem anat rebaixant fins al 30%. A més, aquest any hem tingut un superàvit molt important i estem fent coses que no estaven projectades. A la urbanització Mas Isach, que està feta dels anys vuitanta, no hi ha col·lectors d'aigües plujanes i hem demanat un projecte per canalitzar l'aigua, perquè no creï problemes. Arreglar el pati de l'escola, que té un excés de pendent, i posar la llavor perquè l'entorn de la Cooperativa de Palau, a l'entrada del poble, esdevingui una zona ordenada on es pugui fer, a mitjà o llarg termini, un centre cultural o d'interpretació relacionat amb l'agricultura, i que els socis de la Cooperativa esdevinguin col·laboradors en aquest projecte.