En aplicació la Llei Orgànica 4/1997, de 4 d’agost, per la que es regula la utilització de videocàmeres pels cossos i forces de seguretat en llocs públics, i del Decret 134/1999, de 18 de maig, de regulació de la videovigilància per part de la policia de la Generalitat i de les policies locals de Catalunya, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha autoritzat l’ús, així com el protocol que el regula, de càmeres corporals policials per part de la Guàrdia Urbana. Aquesta autorització ha de ser renovada amb periodicitat anual.

Podran operar aquestes càmeres els funcionaris de policia que hagin rebut la formació específica.

Les càmeres (CCP), que són de petites dimensions, aniran subjectes al pit, cosa que permetrà reproduir de manera molt fidel l’actuació des de la perspectiva del/la policia actuant. Enregistren de manera simultània imatge i so, tenen una autonomia de més de 12 hores, el seu camp de visió horitzontal és de 141°, el vertical de 83° i per operar precisen molt poca llum.

Supòsits que habiliten l’ús

La Guàrdia Urbana podrà enregistrar imatges i sons amb les CCP en els següents supòsits:

  • Quan es produeixin delictes flagrants.
  • En situacions que per la utilització d’armes de foc, armes blanques o d’altres objectes punxants, contundents o tallants, es posi en risc la vida o la integritat física de terceres persones o dels agents de policia que hi intervenen.
  • Quan una persona posi en risc la seva vida o integritat física amb temptatives de suïcidi, autòlisis o d’altres comportaments de risc extrem que a judici dels agents actuants, en el supòsit que no deposi la seva actitud, poden comportar conseqüències greus per a la integritat física de la persona implicada.
  • Quan calgui reduir o detenir a una persona amb comportaments hostils envers la dotació policial o cap a terceres persones, en que s’hagi produït una agressió o sigui previsible que aquesta es produeixi.
  • En el supòsit de desordres públics o accions tumultuàries, en les quals no sigui possible procedir a la detenció o identificació de persones.
  • En situacions en què s’hagi d’actuar per evitar danys a les coses.
  • Altres situacions en què, per la gravetat o circumstàncies de risc, sigui recomanable l'ús del dispositiu.

Si les circumstàncies així ho permeten abans de procedir a accionar el dispositiu la Guàrdia Urbana avisarà de manera clara a la persona o persones implicades en la intervenció policial que es procediran a gravar imatges i sons. L’enregistrament d’imatges i sons es mantindrà fins que l’actuació policial hagi finalitzat.

Supòsits que limiten o prohibeixen l’ús de la CCP

  • La utilització de càmeres mòbils per gravar l’entrada dels habitatges solament serà justificable quan calgui prevenir la comissió de delictes o infraccions administratives en relació amb la seguretat pública, amb la finalitat d’assegurar la convivència ciutadana, l’eradicació de la violència i la utilització pacífica de les vies i els espais públics.
  • No es podran utilitzar les CCP amb la finalitat d’observar la intimitat de les persones o de captar les converses que aquestes mantinguin privadament als llocs públics susceptibles de gravació, llevat que hi hagi una autorització judicial.

Seguretat dels enregistraments i obligació de reserva

La càmera i el seu programari incorporen uns sistemes de seguretat que impossibiliten que l’operador realitzi cap manipulació de les imatges ni pugui procedir al seu esborrat.

Es dataran les gravacions, de tal manera que el dia i l’hora en què han estat realitzades quedi incorporada al suport original.

Els responsables de la custòdia de les gravacions i totes les persones que hi hagin tingut accés estan obligats a guardar reserva sobre aquestes. Ningú no podrà realitzar cap classe de manipulació dels suports originals de les gravacions que alteri les imatges i els sons recollits.

Destí dels enregistraments

Les imatges obtingudes seran destruïdes en el termini màxim d’un mes, llevat de dos supòsits:

  • Haver-se enregistrat fets que puguin ser perseguits penalment. El responsable de la custòdia de les gravacions de manera immediata i, en tot cas, en el termini màxim de 72 hores haurà de lliurar-les a l’autoritat judicial.
  • Així mateix, el responsable de la custòdia de les gravacions lliurarà a l’autoritat administrativa competent, de manera immediata, i en tot cas en el termini màxim de setanta-dues hores, les gravacions que puguin constituir una infracció administrativa greu o molt greu de la seguretat pública.

De manera immediata i en tot cas en el termini màxim de 72 hores, la Guàrdia Urbana donarà compte dels enregistraments realitzats a la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya i a la Direcció General de d’Administració de la Seguretat del Departament d’Interior.

Els suports originals de les gravacions i les seves còpies, si s’escau, no podran ser cedits a tercers, inclosos altres serveis administratius i entitats públiques, ni examinats ni consultats per ningú, llevat dels casos que preveu el Decret 134/1999, de 18 de maig, de regulació de la videovigilància per part de la policia de la Generalitat i de les policies locals de Catalunya.

El vicealcalde de Figueres, Pere Casellas, explica que “aquest és un pas més perquè la Guàrdia Urbana disposi de més recursos a l’hora de realitzar la seva feina”.