Les escoles Amistat, de Figueres; Joaquim Vallmajó, de Navata; Mossèn Josep M Alberti, de Cistella; i Ramon Muntaner, de Peralada han participat en el repte Girobòtica que proposa cada any la Universitat de Girona. Proposta que convida a escoles de tota la demarcació a pensar, dissenyar i crear projectes per resoldre un problema. Aquest any, s’ha proposat als estudiants buscar solucions a diferents problemes relacionats amb la salut.

La Universitat de Girona proposa aquest repte i també ofereix formació a les escoles que participen per tal que puguin desenvolupar els projectes per participar-hi. Es vol fomentar el treball de les disciplines STEAM (ciències, tecnologia, art i matemàtiques en les seves sigles en anglès).

L'escola Amistat de Figueres és l'únic centre figuerenc que hi ha participat. Alumnes de 5é i 4t de l’Amistat han dissenyat, pensat i creat prototips per facilitar la vida a aquelles persones afectades per algun problema de salut. Els estudiants han treballat en petits grups, cadascun d’ells ha escollit un problema de salut: la miopia, els trastorns alimentaris, el tabaquisme, la diabetis, la ceguesa, la síndrome de Diògenes i les visites mèdiques per infants. Després d’investigar sobre la problemàtica escollida, els diferents grups han treballat per buscar, dissenyar i crear un invent que pugui millorar la vida a les persones afectades.

Els invents pensats pels grups d’estudiants es poden veure en diferents vídeos i fotografies a la pàgina web www.udg.edu/girobotica.

Gràcies a l’elaboració dels diferents projectes pel Girobòtica els alumnes han treballat ciència, la tecnologia, la matemàtica així com també les habilitats creatives i imaginatives. Tal com explica la tutora de 5è de l'escola Amistat, Alba Codina, «la proposta del Girobòtica encaixa perfectament amb la filosofia de l’escola Amistat, ja que la nostra comunitat d’aprenentatge té com un dels seus eixos principals el promoure i potenciar les disciplines STEAM. El nostre objectiu és fomentar la participació en properes edicions del Girobòtica entre tots els estudiants de la comunitat dels grans».