L'Associació de Micropobles de Catalunya i la Xarxa per la Sobirania Energètica, juntament amb un gran nombre d'entitats i plataformes d'arreu de Catalunya, convoquen una gran concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per al diumenge 2 de maig contra el model de transició energètica que entenen que s'està imposant.

L'Alt Empordà és un dels punts on hi ha sobre la taula, parcs eòlics, fotovoltaics i un parc eòlic marí. Les entitats, administracions locals i plataformes demanen un model diferent i rebutgen l'allau de projectes d'energies renovables.

Des de l'Associació de Micropobles posen de manifest que des d'inici del 2020 s'ha produït una allau de tramitacions de projectes d'energies renovables per instal·lar-se sobre sol no urbanitzable, la major part dins el terme dels municipis rurals.

Des de la Sectorial d'Energia de l'Associació de Micropobles de Catalunya s'ha estat treballant aquesta qüestió i s'ha recollit el sentir majoritari dels alcaldes i del teixit social, han explicat.

I en aquest sentit, posen de manifest que "hi ha consens entorn de la necessitat d'avançar cap a la descarbonització a través de les energies renovables, però també en que caldria modificar alguns aspectes del model actual de transició energètica" perquè consideren que "únicament posa èmfasi en facilitar la instal·lació de grans centrals de producció de renovables i relega els ajuntaments a un paper molt secundari".

L'objectiu de la concentració és fer visible la protesta social per l'actual model de transició energètica que s'està imposant a Catalunya.

Des de les entitats convocants insisteixen que una vegada més perpetua el model de deixar en mans d'oligopolis energètics els futurs projectes i no posar la transició energètica al servei de la ciutadania.

Això està suposant que preveuen grans instal·lacions d'energies renovables arreu del territori sense donar veu als agents locals afectats. A més, "no protegeix el patrimoni natural, cultural i paisatgístic del territori català" i tampoc impulsa "els elements bàsics per a una transició energètica veritablement sostenible". Amb instal·lacions petites i mitjanes amb la inversió pública-privada local, entre altres.

Tots aquests punts es recullen al Decàleg per avançar cap a una Transició Energètica al servei de la ciutadania, que s'ha realitzat amb l'ajut d'experts en la matèria. El contingut del document es farà arribar al departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya avui en una reunió amb la vicepresidenta de l'Associació, Carme Ferrer, i representants territorials de Micropobles.

El diumenge hi haurà la concentració i actes a partir de les onze amb d'alcaldes, plataformes territorials i ciutadania amb l'objectiu de posar de manifest la preocupació per l'actual model de transició energètica.

També hi haurà una recollida de cartes per fer arribar als grups parlamentaris exposant les problemàtiques que l'actual model de transició energètica genera en el territori.