L'antic local del Sindicat de Lladó, situat a la plaça Major del poble i que va ser fundat l'any 1905, reobrirà les portes al públic a principis d'aquest estiu, un cop hagin acabat les obres de restauració de la planta superior, on l'Ajuntament ha destinat uns 400.000 euros d'inversió, amb l'ajut de la Diputació de Girona, que va atorgar, a finals del 2020, una subvenció de 125.000 euros a l'Ajuntament de Lladó per a la reforma i adequació de l'edifici públic del sindicat (fase 5). «Si la Covid ho permet, abans de l'estiu podrem inaugurar la part de dalt, amb una capacitat per a 160 persones», declara l'alcalde lladonenc, Joaquim Tremoleda.

«Aquest va ser un dels primers locals sindicals de la gent que treballava l'olivera», explica Tremoleda, que afegeix que «en l'època del restaurant Can Kiku, la sala de cinema -que hi havia a la planta superior- es va tancar convertint-se, només, en el restaurant. Ho tenia llogat -afegeix- a en Torres, un propietari d'Olot, i quan en Kiku es va jubilar, aquest propietari va decidir posar-lo a la venda». Can Kiku també va ser un altre local troncal, a la vila. En Kiku oferia als seus clients un maridatge entre les seves dues grans passions: la cuina tradicional catalana i el Barça. El seu càrrec de president de la Penya Blaugrana de l'Alt Empordà no quedava amagat, ja que estava ple de fotografies del propietari lluint somriures al costat de grans i històrics jugadors, com ara Maradona, Quini o Schuster.

Com que aquest era un edifici emblemàtic i històric de la plaça, el consistori el va declarar com a BCIL (Bé Cultural d'Interès Local). «Això va frenar les pretensions del propietari i es va arribar a un acord», conclou el batlle Quim Tremoleda.

L'acord es va comunicar al Departament de Cultura de la Generalitat perquè l'immoble fos inscrit al Catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya. Els diversos informes tècnics determinaven que l'edifici representa un conjunt emblemàtic per al municipi, a causa de la seva peculiar història sindical i per la tipologia de l'immoble, no només de patrimoni arquitectònic sinó, també, de patrimoni intangible i immaterial.

Patrimoni conservat

El consistori lladonenc va acordar la seva voluntat de salvar l'edifici i preservar-lo per a les generacions futures. L'edifici va ser construït per a un ús social als inicis del segle XX. El seu estil és d'un classicisme endreçat i simètric, amb la intenció d'innovar fins i tot en el lloc on es va construir, ja que està situat al costat de l'antic priorat de Santa Maria i per on transcorria un corrent d'aigua. Es considera que l'antic local sindical va ser fruit dels esforços de tot el poble i representa un valor d'interès local per al municipi de Lladó.

L'Ajuntament del municipi va començar a arreglar l'edifici, per la part de baix, que funciona des de la festa de Sant Joan de l'any 2018. Quedava pendent de remodelar la part superior, la sala on es feia teatre i la representació dels Pastorets i havia funcionat tota la vida. Van fer que el local de dalt fos de gestió municipal i el de baix, concessionat. Tremoleda destaca algunes particularitats de la sala, amb paret d'eucaliptus i equipat amb projector i so. En aquest espai, s'hi podran fer xerrades, cinema, petits concerts, teatre i, fins i tot, es podria llogar a empreses que vulguin fer sessions de treball fora del seu lloc habitual. «Com a Garrotxa d'Empordà, podrem donar una sortida a certes inquietuds d'art, música i teatre», insisteix a afirmar Tremoleda.

Aquesta obertura tornarà a donar relleu a l'històric edifici, que portava el nom de Sindicat agrícola de la Garrotxa i que servia per donar cobertura al col·lectiu de pagesos de Lladó i dels pobles del voltant. A la planta baixa, es podien fer gestions o donar assessorament als productors locals. Entre altres coses, podien anar-hi a demanar un crèdit, comprar gra mancomunat o eines per treballar o fixar el preu de productes agrícoles, com ara l'oli -un aliment molt produït al poble, gràcies als set trulls que hi havia. El Sindicat va arribar a un col·lectiu de fins a 130 associats.

Mentre la part de baix estava ocupada per aquest servei a la ciutadania, a dalt, hi havia una sala on es feia cinema, els diumenges a la tarda, i també s'hi representaven obres teatrals.

Gairebé fa tres anys, la gent del poble es va reunir per inaugurar aquest espai, comptant amb l'assistència de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, la qual explicava que «avui, amb la recuperació d'aquest sindicat, m'adono que és un espai de memòria viva. Aquí, hi ha molta gent que hi té records menjant a Can Kiku o bé anant a la sala de cinema, on es va enamorar per primera vegada. Amb la reobertura, recuperem història, valors, patrimoni i, el que és més important, fem poble».

D'aquesta manera, el centre del poble quedarà dotat, novament, dels serveis més bàsics per no haver de sortir a fora per tenir una vida seguint la projecció que ha tingut fins a aquests darrers temps de la història.