Llicenciat en Arqueologia i Història Antiga per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'any 1985, i doctor per la Universitat de Girona (UdG), Joaquim Tremoleda i Trilla (Lladó, 1962) ha dirigit nombroses excavacions. És alcalde des de l'any 2016, quan va agafar el relleu a Joan Fàbrega.

Sembla que aquest és el projecte estel·lar d'aquest mandat municipal...

Efectivament, aquest es converteix en el projecte estrella, per recuperar aquest edifici històric i per fer de la plaça com la zona més dinàmica del poble. Aquest bar, que hi ha a la planta baixa, és una zona de molt de servei i, abans, cada vespre hi havia ambient, aquí. Aquesta plaça, des del passat mandat, ja la vam tancar al trànsit i s'omple de joc per a la mainada. És el pulmó i dona vida al poble.

En què basen aquests dos anys que queden de mandat?

Per sort, no tot s'acaba aquí i tenim molts més projectes a la cartera. Una de les coses bàsiques que tenim és assegurar el subministrament d'aigua. Darrere d'això hi ha molta feina i, també, pressió. Aquí, hi tenim un lloc on l'aigua és molt bona, però és escassa. Una altra cosa que faríem seria arreglar aquesta zona dels plataners de la plaça, posant-hi uns bancs vinculats amb el parterre, perquè la gent tingui llocs de seient mirant cap a la plaça i amb uns lavabos públics. D'aquesta manera, quan fem concerts i espectacles a la plaça, que és un espai molt bo, no dependràs dels bars i restaurants per anar al lavabo i hi haurà un servei públic, més fàcil de netejar. Un altre projecte seria arreglar un dels carrers principals del poble, per tal que es faci de forma coherent amb la baixada de Sant Feliu. D'aquí a poc, també instal·larem unes plaques solars al teulat de l'escola per fer-ne ús l'escola, el pavelló i l'ajuntament. Tenim la idea d'anar ampliant aquest recurs, en el futur.

El treball per dignificar la plaça ha tingut èxit?

Sí, aquesta pacificació de la part central ha estat molt important, primer, entre molta gent del poble, perquè veu que és un espai social i es valora moltíssim. També, hem notat, però, que aquesta plaça arriba a altra gent de la comarca i els tres restaurants, d'aquí a la plaça, hi tenen un punt d'atracció interessant. Aquest és un espai on s'està molt bé i sense trànsit. Està presidit per l'església romànica, la canònica de Lladó, i té un entorn molt amable. Cada vegada més és conegut i reclama la presència del turisme interior. Un altre projecte que tenim previst és arreglar l'església de Sant Feliu, que era l'antiga parròquia, fora de culte des de l'any 1929, fa gairebé un segle. L'estem restaurant, començant per la coberta i al final d'aquest mandat es podria inaugurar com un nou espai per fer-hi altres activitats del poble. Es podrà gairebé fer-hi alguna mena de mercat mensual o quinzenal.

La pandèmia, però, els ha estroncat els plans...

Això ha frenat l'activitat, sí. Quan s'obri tot plegat, recuperarem tota la nostra activitat que es dona en aquest espai de la plaça. Aquest és un poble que ha crescut, passant dels poc més de 500 habitants a 850, en aquests moments. Aquest és un lloc força buscat per la gent, gràcies a la tranquil·litat que acompanya els ciutadans que hi viuen.