L'efecte dels temporals ha anat debilitant la roca on se sustenta aquest piló, just a la zona on antigament hi havia hagut un forat que es va fer, quan a la zona de la Platja hi havia el port del municipi, per fer-lo servir com a lavabo públic que anava a parar directament al mar. Aquest forat s'ha anat engrandint per sota. Els darrers anys també s'ha anat detectament un deteriorament progressiu del rejuntat entre les pedres que composen el piló. Per això, s'ha decidit fer una actuació d'urgència de forma preventiva per tal de minimitzar qualsevol risc que pugui afectar aquesta estructura tan identificativa del nucli antic de l'Escala.

Els treballs, que porta a terme l'Ajuntament de l'Escala, consisteixen en reforçar la base i rejuntar de nou les pedres que formen el piló allà on sigui necessari. Es preveu que aquesta actuació es pugui completar la setmana vinent, si les condicions meteorològiques ho permeten.

Entre la Riba i la Punta hi ha dos pilons d'amarrar. Van ser construïts el 1784 per encàrrec de l'alcalde Josep Maranges de Marimón per tal que hi amarressin els grans vaixells de cabotatge que en aquells moments utilitzaven l'antic port de l'Escala. De fet, hi havia diversos pilons d'amarrar repartits pel litoral de l'Escala, però només es conserven aquests dos.

Fa uns deu anys es va inspeccionar la base del piló situat més cap a la Punta i en aquell cas es va descartar que hi hagués risc per a la seva estabilitat.